Είναι το δεύτερο μικρότερο ανεξάρτητο κράτους του κόσμου, μετά το Βατικανό, ταυτόχρονα όμως είναι και ένα από τα πιο πλούσια, με το ένα τρίτο των κατοίκων του να είναι εκατομμυριούχοι. Το Πριγκιπάτο του Μονακό, εκτείνεται κατά μήκος της Μεσογείου Θάλασσας σε μια συνολική έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία συνωστίζονται οι 38.000 κάτοικοί του, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι Μονεγάσκοι, αλλά ξένοι που απλώς αξιοποιούν την «χαλαρή» φορολογική πολιτική της χώρας.

Σε αυτούς προστίθενται σε καθημερινή βάση περί τους 40.000 ανθρώπους που περνούν τα σύνορα από τη Γαλλία και την Ιταλία, για να φτάσουν στις δουλειές τους στο μικροσκοπικό αυτό κράτος, που η έκτασή του είναι μικρότερη από το περίφημο Central Park της Νέας Υόρκης, ακόμη και μετά τις κατά καιρούς «επεκτάσεις» των εδαφών του στη θάλασσα, που ξεκίνησαν από το 1865.

Για να αποσυμφορηθεί όμως λίγο περισσότερο η κατάσταση, οι τοπικές Αρχές έχουν εκπονήσει ένα νέο σχέδιο επέκτασης στη θάλασσα, μεγαλώνοντας την έκταση της χώρας κατά 15 εκτάρια, ένα έργο που θα κοστίσει περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η νέα περιοχή που θα φτιαχτεί κοντά στο θρυλικό καζίνο του Μόντε Κάρλο, θα ονομάζεται Portier Cove, θα είναι έτοιμη το 2025 και θα φιλοξενεί χίλιους κατοίκους σε πολυτελή διαμερίσματα και βίλες, ενώ έχει προβλεφθεί και η κατασκευή ενός πάρκου, μιας προκυμαίας και μιας μικρής μαρίνας για τα σκάφη.

Την επίβλεψη του σχεδίου έχει η κυβέρνηση του Μονακό, ωστόσο των κατασκευαστικών έργων θα ηγούνται ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επιφορτιστούν μεν με το κόστος, αλλά θα κερδίσουν από τις πωλήσεις των κατοικιών που θα φτιαχτούν, σε ένα μέρος που είναι το ακριβότερο του κόσμου για να αγοράσει κανείς περιουσία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με ένα εκατομμύριο δολάρια μπορεί κανείς να αγοράσει έκταση μόλις 17 τετραγωνικών μέτρων στο Μονακό, την ώρα που με τα ίδια χρήματα μπορεί να αποκτήσει 26 τμ στη Νέα Υόρκη και 30 τμ στο Λονδίνο. Ωστόσο οι τιμές αυτές δεν είναι… αποτρεπτικές για κάποιους από τους πιο ακριβοπληρωμένους αστέρες των σπορ, όπως ο Βρετανός πιλότος της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον και ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς.

Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη προσοχή που δίνουν οι κατασκευαστές στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, φροντίζοντας η «παρέμβασή» τους να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στη φύση.

Βάσει του σχεδίου το τοπίο στη νέα αυτή περιοχή του Μονακό θα είναι άκρως μεσογειακό, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει τη φύτευση πεύκων και άλλων φυτών και δέντρων που ευδοκιμούν στην περιοχή, ενώ χαρακτηριστικό των κατοικιών θα είναι τα μεγάλα μπαλκόνια στα οποία οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο.

Επιπλέον, σχεδόν το 40% των ενεργειακών αναγκών της νέας περιοχής θα καλύπτεται από ηλιακά πάνελ και αντλίες που θα χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό που θα αξιοποιείται για την ψύξη και τη θέρμανση των κτιρίων.

Πάντως, η πρόβλεψη είναι να αλλάξει σημαντικά η τοπογραφία του Μονακό, που θα αποκτήσει αρκετά ψηλά κτίρια.

Πηγή: CNN