Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον Ιερό Ναό Όσίας Παρασκευής της Νέας,της Επιβατινής στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Ευγενίου πολιούχου Τραπεζούντος και των συναθλητών του, Ουαλεριανού, Ακύλα,Κανίδιου.
Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 ,

7.30-11.00 : Aρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας,κ.Νικοδήμου.

Στις 11.30 εκδήλωση με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων :

Μορφωτικός όμιλος Ποντίων Μεσημερίου “Αργοναύτες”
Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος
Σύλλογος Ποντίων Κ.Σχολαρίου “Ανέβζηγος Αροθυμία”
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Καλλικράτειας

Ομιλητής : Θεοφάνης Μαλκίδης,
Δρ Κοινωνικών Επιστημών, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.
Θέμα : “O Πόντος του Αγίου Ευγενίου και των συναθλητών του ”

Λύρα : Αλέξης Γεωργιάδης Τραγούδι : Χρήστος Γεωργιάδης Νταούλι : Κώστας Τσιτσεκίδης

Η Ζωή του Αγίου…

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) και Μαξιμιανού (285-305 μ.Χ.), οι Άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κάνδιδος και Ακύλας, προσπάθησαν να προφυλαχθούν στα όρη. Συνελήφθησαν όμως και διατάχθηκαν ν’ αρνηθούν το Χριστό. Εκείνοι απάντησαν γενναία, ότι δεν Τον αρνούνται, και τότε τους εξόρισαν στο φρούριο της Πιτυούντος των Λάζων. Η φυλακή δεν μπόρεσε να δαμάσει το φρόνημα τους. Τους έφεραν λοιπόν και πάλι στην Τραπεζούντα, όπου με υποσχέσεις και απειλές, προσπάθησαν να τους σύρουν στην ειδωλολατρεία. Η αποτυχία, όμως, εξόργισε τον έπαρχο Λυσία και διέταξε να τους βασανίσουν σκληρά. Πρώτα τους γύμνωσαν, και άνδρες δυνατοί με μαστίγια από νεύρα βοδιών, καταξέσχισαν τις σάρκες τους. Έπειτα έμπηξαν σιδερένια νύχια στα σώματα τους και άνοιξαν βαθειές πληγές στα πλευρά τους. Κατόπιν με αναμμένες λαμπάδες, έκαψαν τις ματωμένες πληγές τους. Τελικά θανατώθηκαν (292 μ.Χ.) με αποκεφαλισμό, αφού έμειναν άσειστοι και νικηφόροι στην πίστη τους. (Στο τυπικό της Μονής Καρακάλου, αριθ. 25 φ. 123 σημειώνεται: «τη 24η Ιουνίου τελείται και η γέννησις του Αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρας Ευγενίου»).