Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να χρησιμοποιεί το κράτος των Σκοπίων, το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, έστειλαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης 15.1.2018 της πρώτης του έτους 2018. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη κινητικότητα, που παρατηρείται στο θέμα της ονομασίας του κράτους της FYROM κάλεσαν πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους.

Στη συνεδρίαση, οι Δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας, αφού τοποθετήθηκαν για το θέμα, προχώρησαν στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, στο οποίο επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ως Έλληνες πιστεύουν και στηρίζουν το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αλλά καθιστούν σαφές, ότι δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων. Διεμήνυσαν ακόμη πως, ως Έλληνες Μακεδόνες, αισθάνονται την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής εθνικής κληρονομιάς.

Στην τοποθέτηση του για το Σκοπιανό, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι εθνικισμός το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για την πατρίδα σου. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας» όπως είπε «έχει τη θέση και άποψη ότι το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τον τόπο σου και την πατρίδα σου δεν είναι πατριδοκαπηλία και εθνικισμός, αλλά γνήσια εκδήλωση της πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη. Όλοι οι συνέλληνες, ο καθένας με τον τρόπο του, αγαπούν την Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε ότι «τα Σκόπια με όχημα το όνομα εκδηλώνουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα. Εμείς ως γείτονες δεν εκδηλώσαμε αλυτρωτική προπαγάνδα».

Επανέλαβε ότι «η θέση και άποψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ότι το γειτονικό κράτος δεν σεβάστηκε και δεν σέβεται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το έτος 1991 μέχρι σήμερα, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την απόφαση του Βουκουρεστίου, πολύ δε περισσότερο δεν έχει σεβαστεί την ίδια ενδιάμεση συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, υπό τους κ.κ. Παπούλια και Τσερβενκόφσκι, επί κυβέρνησης Παπανδρέου».

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μόνο το όνομα εκείνο που αποτελεί τη μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συμπλήρωσε λέγοντας, ότι «από τη συμπεριφορά που εκδήλωσαν δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, να δεχθούμε την ύπαρξη του ονόματος Μακεδονία ή παραγώγων του σε οποιαδήποτε ονομασία δική τους, διότι το όνομα είναι το μέσον για την εκδήλωση αλυτρωτισμού».

Στο ομόφωνο ψήφισμα του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει:

“Υπενθυμίζουμε ότι 20 και πλέον χρόνια το πολυεθνικό κράτος της FYROM παραβιάζει συστηματικά σε βάρος της Ελλάδας την «ενδιάμεση συμφωνία» του έτους 1995, τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (817/1993, 845/1993) αγνοεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βρυξελλών 16.12.1991 όπου ακολούθησε 13.4.1992 η τελευταία σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρεία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, με ανακοίνωση της απόφασης:

«Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων, μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου 1991 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία», του Γκιμαράες 3.5.1992, της Λισσαβώνας 27.6.1992, του Εδιμβούργου 12.12.1992 και του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το έτος 2008.

Αντίθετα, επικαλούμενο το γεγονός της τυπικής του αναγνώρισης από διάφορες χώρες με το όνομα «Μακεδονία» και κυρίως την αναγνώριση και την πολιτική του υποστήριξη από τις ΗΠΑ, εμμένει, αψηφώντας και την ιστορική αλήθεια και τις ελληνικές θέσεις, στη χρήση της ιστορικά πλαστής «μακεδονικής» εθνονυμίας του. Επιπλέον επιμένει στον αυτόκλητο και αποκλειστικό αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της επικράτειας του ως «Μακεδόνων» και της σλαβικής τους γλώσσας ως «μακεδονικής».

Και, τέλος, οι ηγέτες της FYROM ξεκινώντας από την αρχική αυτή απάτη, προχωρούν, επικαλούμενοι τον «μακεδονισμό» τους, στην προβολή «αλυτρωτικών» βλέψεων σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, της όμορης δηλαδή με την επικράτεια τους και μεγαλύτερης Περιφέρειας του ελληνικού κράτους. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται μόνο για απόπειρα εθνογένεσης, που αφορά ένα ιδιόμορφο και όψιμα δημιουργημένο κράτος, αλλά για την καλλιέργεια κλίματος έντασης που στρέφεται εναντίον μιας γειτονικής και φιλικής χώρας, της Ελλάδας, στην επικράτεια της οποίας ανήκει και η ιστορική Μακεδονία.

Το κλίμα αυτό του ανιστόρητου και απαρχαιωμένου «αλυτρωτισμού» υποδαυλίζεται με ποικίλες ενέργειες, που ξεκινούν από την πλαστογράφηση της διδασκόμενης ιστορίας στην εκπαίδευση και καταλήγουν σε αλλόκοτο στήσιμο ανδριάντων ιστορικών προσώπων της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας, ανάλογες μετονομασίες οδών και αεροδρομίων. Ανάλογες ενέργειες γίνονται από την FYROM και προς τη Βουλγαρία.

Ως Έλληνες Μακεδόνες δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης, για τις μελλοντικές της συνέπειες, πολιτικής σκοπιμότητας. Οι λαοί, που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων και μάλιστα γειτονικών, λαών.

Εξάλλου και οι ίδιοι οι γείτονες μας, έχουν κατά καιρούς ομολογήσει τα αδιέξοδα στα οποία τους οδηγεί η τακτική τους αυτή. Θυμίζουμε:

– Τη δήλωση του πρώτου Προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόρωφ έτους 1992 ότι οι κάτοικοι της είναι Σλάβοι, ότι ήρθαν χίλια και πλέον έτη μετά το βασίλειο του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου και ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό κράτος των αρχαίων Μακεδόνων.

– Το δημοσίευμα του διακεκριμένου Αμερικανού καθηγητή αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Berkeley, Calif, Stephen G. Miller στο επίσημο δελτίο του αρχαιολογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ Archaeology Magazine.

– Την επιστολή 374 καθηγητών πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο προς τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama με την οποία καταγγέλλουν τον σφετερισμό εκ μέρους των Σκοπίων του ονόματος της Μακεδονίας, καταγγέλλοντας και την ανάλογη παραποίηση της ιστορίας.

– Το γεγονός ότι ως και τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η γιουγκοσλαβική περιοχή της σημερινής FYROM δεν ονομαζόταν «Μακεδονία» ούτε οι κάτοικοι της «Μακεδόνες».

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογες προγενέστερες περιπτώσεις (Αυστρίας) κατά τις οποίες είχε γίνει απόπειρα καταχρηστικής χρησιμοποίησης «εθνικής» ονομασίας μιας χώρας, επιβλήθηκε η δέουσα αλλαγή».

Ύστερα από τα παραπάνω:

Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους, ώστε να:

– Καταστήσουν ανέφικτη την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή εθνωνυμία «Μακεδονία».

– Να αποτρέψουν την προβολή διεκδικήσεων του κράτους αυτού σε βάρος των όμορων κρατών (Ελλάδος και Βουλγαρίας) στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες στις σχέσεις καλής γειτονίας.

– Να αποθαρρύνουν την επιστράτευση της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια αλυτρωτικής προπαγάνδας.

– Να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας της FYROM με τις παραπάνω αποφάσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

– Να υποδείξουν την ανάγκη για την επιλογή της τελικής εθνικής ονομασίας της FYROM που να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων.

– Να ενημερώσουν και τις κυβερνήσεις των χωρών που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία» για τις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική τους αυτή στη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας υπόψη την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 13.4.1992 να στραφεί προς τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας και τους διεθνείς οργανισμούς, να καταστήσει σαφές ότι, εάν προωθηθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος, που θα ταπεινώνει τους πολίτες της χώρας μας και μάλιστα σε μια περίοδο δοκιμασίας των οικονομικών και κοινωνικών μας αντοχών, θα κλονιστεί όχι μόνο η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους θεσμούς αυτούς, αλλά και θα προκληθούν ανατροπές στην σταθερότητα και την ασφάλεια στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.”

Πηγη:dimotikanea.gr