Όλα ξεκινούν από την αλλαγή στις συνήθειες των πολιτών…,

Από την Αγγλία, ως την Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, αλλά και σε περιφερειακές χωρες όπως την Ουγγαρία ή την Τσεχία, διαμορφώνονται οι νέοι ‘πολιτικοί χάρτες’ που αλλάζουν την Ευρώπη.

Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές αλλάζουν, νέες συνιστώσες παίζουν ρόλο. Ειδικότερα η αλλαγή στις συνήθειες των πολιτών, οδηγεί σε σημαντικές πολιτικές αλλαγές, και οδηγεί την Ευρώπη σε νέα δεδομένα.

Στην ενημέρωση έσπασαν τα στεγανά  των πολυεθνικών και των λόμπι…

Η σταδιακή εξαγορά των ΜΜΕ από μια χούφτα πολυεθνικών εταιριών, συχνά σχετιζόμενων με το λόμπι εταιριών πολέμου, οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Στην Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα το 71% των εθνικών εφημερίδων ελέγχεται από μόλις τρείς εταιρίες, ενώ μόλις έξι εταιρίες ελέγχουν το 81% των τοπικών εφημερίδων με τους υπόλοιπους 56 εκδότες να ελέγχουν μόλις 19%. Συγκεντρωμένη είναι επίσης πλέον η ιδιοκτησία τηλεοπτικών σταθμών τόσο στην Γαλλία όσο και στην Γερμανία και αλλού.

Εκείνο που αλλάζει το παιχνίδι είναι το διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή 90% των Ευρωπαίων έχουν διαδικτυακή σύνδεση (πηγή Eurostat), έναντι μόλις 55% που ήταν το 2007, ενώ οι μισοί Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα, με πολύ υψηλότερα νούμερα στους νέους.

Με το μέσο πολίτη να αφιερώνει χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα, η ενημέρωση πλέον δεν γίνεται από την τηλεόραση, αλλά διασταυρώνεται.

Η χειραγώγηση του πολίτη από τα ΜΜΕ φαίνεται ότι είναι σε ελεύθερη πτώση, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα οδηγούν σε αλλαγή της πολιτικής!

Ο πολίτης έχει εναλλακτική πληροφόρηση…

Ενώ στο ξεκίνημα τις κρίσης του 2007, η πληροφόρηση των πολιτών ουσιαστικά ελέγχονταν από τα εξαγορασμένα, από μεγάλες πολυεθνικές, ΜΜΕ, η αλλαγη των συνθηκών οδήγησε πλέον σε σημαντική μετατόπιση και της πολιτικής σκέψης, καθώς ο πολίτης έχει εναλλακτική πληροφόρηση.

Όπως στις ΗΠΑ η εκλογή Τραμπ και η εκρηκτική επιτυχία του Σάντερς οφείλεται στα κοινωνικά δίκτυα, έτσι και η ανέλπιστη, εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν, στην Αγγλία βασίζονταν αποκλειστικά στην εναλλακτική πληροφόρηση των νέων που δεν επηρεάζονται πλέον από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ.

Παρότι οι νέοι νόμοι στη Γερμανία και Γαλλία για περιορισμό των δήθεν ‘Fake News’, προσπαθούν να φιμώσουν αυτή την εναλλακτική πληροφόρηση, σε συνδυασμό με το φίμωμα Facebook και Twitter σε ΗΠΑ, μια πλήρης απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων είναι ακόμη αδύνατη.

Πολυπολιτισμική Ευρώπη και Πολιτική εναντίον γραφειοκρατίας

Ο στόχος της εναλλακτικής σκέψης είναι με μια φράση ένας, το γκρέμισμα της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της υποταγής του πολιτισμού, οικονομίας, νόμων, και διοίκησης σε 300 πολυεθνικές που ενώ εχουν ήδη πλεονέκτημα παραγωγής κόστους , και μηδενικών φόρων, θέλουν να λειτουργούν και με ειδική νομοθεσία.

Η ανοιχτή σύγκρουση της Βρετανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας με τη Γερμανία και το ιερατείο των Βρυξελλων, που εκφράζουν τα συμφέροντα μεγαλων πολυεθνικών, δείχνει ότι αυτό που αλλάζει έχει πλέον φτάσει σε επίπεδο κορυφής. Αυτό που πλέον συγκρούεται είναι τα κέντρα εξουσίας των γραφειοκρατών, που εκπροσωπούν λιγες πολυεθνικές, και των πολιτικών. Τα παλιά σύνορα πολιτικής μετατοπίστηκαν.

Επιπτώσεις σε Δημογραφικό, Μισθούς, Ανάπτυξη

Όπως στις ΗΠΑ ενώ αυξήθηκε το ΑΕΠ, δεν αυξήθηκαν οι μέσοι μισθοί, αλλά η αύξηση ΑΕΠ, πήγε ουσιαστικά στις πολυεθνικές, έτσι και στην Ευρώπη. Μετα όμως 40ετη πτώση του ρόλου των εθνικών εταιριών, χρεοκοπίες και πτώση των μισθών σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωπης, κάτι δειχνει να αλλάζει.

Όπως στο μεσαίωνα αλλά και στην αναγέννηση παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν αργοί, οι μισθοί επηρεάστηκαν θετικά από τον περιορισμό της μετακίνησης του πληθυσμού έτσι και τώρα, αναμένεται διάχυση του οφέλους, από την αλλαγή της πολιτικής στην κοινωνία (επιχειρήσεις και εργαζόμενους).

Τελευταίες πολιτικές τάσεις

Η πρωτοπορία των πολιτικών εξελίξεων έχει φύγει από την Γερμανία όπου επίσης συντρίβονται τόσο το SPD όσο και η παντοδυναμία του κόμματος της Μέρκελ και μετατόπιση τους στην Αγγλία και Ιταλία.

Στην Ιταλία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στα αντισυστημικά κόμματα το 75% των εδρών και ψήφων, ενώ στην Ισπανία ο αυταρχικός Ραχόι, υπηρέτης των Γερμανών υπέστη συντριπτική ήττα όχι μόνο με την επανεκλογή αυτονομιστών στην Καταλονία, αλλά και με τη δημοτικότητα του να κατρακυλάει κάτω από 25%!

Τέλος, όχι μένο το BREXIT , αλλά και η χτεσινή συντριπτική νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στο εργατικό κόμμα με πλήρη έλεγχο του εθνικού οργάνου του Εργατικού κομματος, με συντριπτική εκλογή του ιδρυτη του ριζοσπαστικού Momentum στην ηγεσία, σηματοδοτεί την απόλυτη ήττα των ‘συστημικών’ στην Ευρώπη.

Η συντριπτική εκλογή αντισυστημικών ακόμη και σε Ουγγαρία και Πολωνία, αλλά ακόμη και σε Τσεχία και Μολδαβία, δείχνει ότι οι αντισυστημικές δυνάμεις όχι απλά δεν περιορίστηκαν στην Αγγλία, αλλά πλέον κυριαρχούν τόσο στην περιφέρεια και την καρδιά της Ευρώπης, επιτρέποντας η Ευρώπη και οι πολίτες της να ξανάβρει όχι μόνο τον οικονομικό της βηματισμό αλλά και τις αξίες της! Τις αξίες που άλλαξαν και αλλάζουν ξανά όλο τον κόσμο!

Πηγή:new-economy/ Δρ. Κωνσταντίνος Βέργος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ,