«Έτσι θα λύσω το Σκοπιανό». Υπό τον τίτλο αυτό, εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» με αιχμή το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την οικονομία.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «αν υπάρξει ευκαιρία (σ.σ. στο ονοματολογικό), θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

«Δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία»

Ταυτοχρόνως, τονίζει «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών. Η αρχαία Μακεδονία υπήρξε μια ισχυρή δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου που επεκτάθηκε, ειδικά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας (?) Σήμερα η ευρύτερη αυτή γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνεται από τρία διαφορετικά κράτη. Υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δε διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

«Η Αριστερά δεν έπαιζε με τα εθνικά θέματα»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως η Αριστερά στο σύνολό της με τα εθνικά θέματα δεν έπαιζε ποτέ ωστόσο συμπληρώνει πως «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια» προσθέτει «σέβομαι τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη Βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας. Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια, είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει».

Ερωτηθείς για τον Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός απαντά πως «έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός».

«Τραγικό πολιτικό σφάλμα διαπράττει ο Κ. Μητσοτάκης»

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως ο κ. Μητσοτάκης «διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα, πρώτα από όλα για τον ίδιο και τη παράταξή του αλλά και για τη χώρα. Στο ονοματολογικό έχει μια ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. Να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο όχι μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα, δεν κινείται με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος».

«Ο Καμμένος δεν θα γίνει Σαμαράς»

Ενώ καταλογίζει ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά, υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 1992, λέγοντας πως προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος όπως όριζε το εθνικό συμφέρον. Ο πρωθυπουργός σημειώνει πάντως πως το μείζον θέμα δεν είναι η ονομασία αλλά ο αλυτρωτισμός. Προσθέτει «αν λοιπόν θέλουμε να βρούμε μια λύση βιώσιμη, οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων. Πρέπει και οι δυο πλευρές, να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με ρεαλισμό αλλά και με σοφία».

Πάντως ο πρωθυπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μια λύση εθνικά ωφέλιμη θα ψηφιστεί από πολλούς περισσότερους βουλευτές από όσους διαμορφώνουν σήμερα τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμπληρώνει δε «όσοι παίξουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν. Και στο κάτω κάτω οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δε θα γίνει Σαμαράς».

«Να γίνει ξανά χώρα ισχυρή και υπολογίσιμη»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η Ελλάδα βγαίνοντας από αυτή την εθνική περιπέτεια των μνημονίων που κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια, να γίνει ξανά μια χώρα ισχυρή και υπολογίσιμη. Που πατάει στα πόδια της γερά. Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην πιο κρίσιμη περιοχή της Ευρώπης. Μια χώρα που λύνει προβλήματα, δεν δημιουργεί».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την κριτική του στην αντιπολίτευση με αφορμή το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, το οποίο δεν περιείχε δημοσιονομικά μέτρα λέγοντας «γνωρίζω βεβαίως ότι κάποιοι στενοχωρήθηκαν γι αυτό, διότι επενδύουν στην κοινωνική καταστροφή και όχι στην απήχηση του δικού τους προγράμματος. Αλλά δεν τους βγήκε».

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως με τους νόμους Κατσέλη ? Σταθάκη, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση εφόσον χρειαστεί να παρέμβει περαιτέρω. Και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε δυνατό τρόπο τον αδύναμο δανειολήπτη.

«Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας»

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός απαντά κατηγορηματικά πως «η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό, μας απασχολούν δύο πράγματα: Η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και η οργάνωση της μετά τα Μνημόνια εποχής».

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και την πρόταση Στουρνάρα για πιστοληπτική γραμμή, ο πρωθυπουργός τονίζει η κυβέρνηση ακούει με πολύ προσοχή αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου. Από την άλλη υλοποιεί την απόφαση του Γιούρογκρουπ του περασμένου Ιουνίου η οποία καθορίζει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Για να μην χρειάζεται, δηλαδή, στο τέλος του προγράμματος η πιστοληπτική γραμμή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως η θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα αποτυπωθεί και στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Γιούρογκρουπ.

Τέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός επιμένει στη βάση της ειλικρίνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στέλνει ωστόσο μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να οικοδομήσει γέφυρες φιλίας με την Τουρκία, όπως και με όλες τις γειτονικές της χώρες, δεν πρόκειται να κάνει όμως ούτε ένα χιλιοστό πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ