Αναταραχή επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό με την υπόθεση της Novartis, καθώς η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί, με τους ίδιους να αρνούνται κάθε σχέση. Παράλληλα, σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ μετά την επίσκεψη για ενημέρωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο.

Τι απαντά η Novartis για την δικαστική έρευνα εις βάρος της

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ όλοι τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται διέψευσαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.
Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σημείωσε ότι είναι ντροπή να μιλά η αντιπολίτευση για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ενώ μίλησε «για τεράστιες προεκτάσεις που θα έχει η υπόθεση σε επίπεδο εμπλοκής προσώπων αλλά και ζημιάς του ελληνικού δημοσίου». Λίγο αργότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 επεσήμανε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση καθώς το μισό υπουργικό της Συμβούλιο εμπλεκεται στις υποθέσεις της Novartis.

Εγώ είδα τη δικογραφία, είδα το διαβιβαστικό που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα και είδα τα έγγραφα που περιλαμβάνει ο φάκελος», τόνισε για να προσθέσει ότι δεν έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα τα ονόματα που φέρεται να εμπλέκονται .

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI. Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, βγαίνει στην αντεπίθεση, απειλώντας με μηνύσεις. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι «είναι χονδροειδής ο τρόπος που ξεκίνησε η ιστορία» η οποία όπως είπε, «βγάζει μάτια» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα και να κερδίσει χρόνο. Πρόκειται, τόνισε, για διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή επειδή η εισαγγελική λειτουργός είδε ονόματα πολιτικών. Η Βουλή θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει η Εισαγγελέας την ανάκριση».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, επεσήμανε. «Όχι μόνο διάβασε τη δικογραφία ο κ. Κοντονής αλλά έβγαλε και απόφαση. Έχουμε κατάφωρη παραβίαση δικονομικών κανόνων».

Ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΝΔ, ανέφερε πως «τόσο ο κ. Κοντονής όσο και ο κ. Παπαγγελόπουλος με απύθμενο θράσος λένε δημοσίως πράγματα που δεν θα έπρεπε να τα ξέρουν. Πάνε να στήσουν μία συκοφαντία απέναντι σε μία παράταξη». Πρόσθεσε λέγοντας ότι «αυτοί που στήνουν δίκες θα τους γυρίσει μπούμερανγκ . Οι δολοπλόκοι θα το πληρώσουν ακριβά», είπε.
Για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη μιλά η ΝΔ
Η ΝΔ μιλούσε από χθες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Η κοινή γνώμη παρακολουθεί ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση, της εκτελεστικής εξουσίας».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τη Δευτέρα , οι πληροφορίες αναφέρουν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου, και των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζελου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας το πρώτο μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κατά συνέπεια η Βουλή θα κληθεί να αποφανθεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής των πολιτικών αυτών προσώπων σε τυχόν αξιόποινες πράξεις. Η παραπομπή στη Βουλή προφανώς δεν συνιστά απόδειξη ενοχής.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών αλλά και πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis καθώς και για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.
Σαμαράς: Όσοι είναι πίσω από τη συκοφαντία θα λογοδοτήσουν
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!
» Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».
Διαψεύδει κάθε εμπλοκή ο Πικραμμένος

Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών που τον εμπλέκουν στην υπόθεση.
Στουρνάρας: Ουδέποτε υπέγραψα απόφαση σχετική με τη Novartis
Σε έντονο ύφος απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις πληροφορίες που τον φέρουν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Νοvartis, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα «πολιτικής στοχοποίησης και bullying».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών.»

» Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».
Αβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση είχα με το ζήτημα Novartis
«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα πρωθυπουργών και υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα».

«Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.
Βενιζέλος: Όσες φορές μου επιτέθηκαν με συκοφαντίες μετάνιωσαν
Βενιζέλος: Όσες φορές που με επιτέθηκαν με συκοφαντίες μετάνιωσαν
Οργισμένη απάντηση έδωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας «ότι όσες φορές μου επιτέθηκαν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας». δεν παρέλειψε δε να μιλήσεις για «σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην ‘υπόθεση Novartis’ κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια.»

» Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».
Γεωργιάδης: Θα τους κάνω πλήρως ρεζίλι και θα αποκαλύψω τη σκευωρία
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο.

Χαρακτηρίζοντας «τρίχες» τις αποκαλύψεις που περιέχονται στη δικογραφία, προέτρεψε τον κόσμο να παρακολουθήσει την Τρίτη την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή γιατί «θα τους κάνω πλήρω ρεζίλι και θα αποκαλύψω τη σκευωρία για να την μάθει ο ελληνικός λαός».

Πρόσθεσε ότι είναι εξωθεσμική και παράνομη η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο και ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της ανάκρισης είναι πράγματι δύο «ένας Κρητικός με μουστάκι από τα Σφακιά και ένας κοντός μαυριδερός δημοσιογράφος» εννοώντας τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη.
Κουρουμπλής: Δεν υπάρχει καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία
Διαψεύδει την εμπλοκή του ο Κουρουμπλής
Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του ονομάτός του στην υπόθεση NOVARTIS και στη σχετική δικογραφία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων (όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά, την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κλπ)» δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.

Επίσης, ότι σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κου Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων αναφέρει τα εξής:

Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ’ εντολή των θεσμών στις 14.8.2015 και ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων.

Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική Απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο υπουργείο ως υπηρεσιακός υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015.

«Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μή των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής. Άλλωστε έχω και προσωπικώς απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή» αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας.
Λυκουρέντζος: Ουδεμία απόφαση υπέγραψα
Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνοντας πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013, επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´), δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία.

»Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου» επισημαίνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την υπόθεση Novartis
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα τον ενημέρωσαν για τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή ο φάκελος να διαβιβαστεί σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή και να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προτρέποντας μάλιστα όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.
Στον Άρειο Πάγο ο Τζανακόπουλος
Για την υπόθεση της Novartis βρέθηκε χθες στον Άρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος, όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση, μετά τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Η εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες» προσθέτει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

» Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πάντως διευκρινίστηκε ότι «ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Αρειο Πάγο».

Δηλώσεις για την υπόθεση της Novartis έκανε αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τους κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλο να χαρακτηρίζουν τέραστιο το σκάνδαλο της Novartis.

«Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο NOVARTIS τόσο όσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος τόνισε ότι την Τρίτη ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στη Βουλή.

Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», ενώ σημείωσε ότι η εντολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής.

in.gr