Μια εξαιρετική βραδιά γαστρονομίας διοργανώθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του δήμου Κασσάνδρας στις Βρυξέλλες, στο φιλόξενο χώρο του εστιατορίου Strofilia…Μενού Κασσάνδρας στις Βρυξέλλες…Η Χαλκιδική στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας…Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μία μέρα η Χαλκιδική, στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωταγωνιστή τον Δήμο Κασσάνδρα…με τίτλους που και στην ανάγνωση τους ακόμη δηλώνουν τον θαυμασμό για την Κασσάνδρα από τα ΜΜΕ του Βελγίου αλλά και των ανθρώπων που έχουν ως αντικείμενο τους την Τουριστική Ειδησιογραφία …ολοκληρωνεται η επίσκεψη του Δήμου Κασσάνδρας στην πρωτεύουσα της Ευρώπης…


Χαρακτηριστηκά αποσπάσματα από δυο ηλεκτρονικά μέσα του newsville.be και euractiv …δίνουν το μέγεθος της επιτυχίας της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Δήμος Κασσάνδρας στην Βελγική πρωτεύουσα…


Φίλοι και καλεσμένοι του δήμου Κασσάνδρας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και να δοκιμάσουν τα υπέροχα κρασιά του τόπου…

«Η Κασσάνδρα και η Χαλκιδική γενικότερα, έχει όλα τα εχέγγυα και τα προσόντα για να περάσει στην επόμενη μέρα του τουρισμού, όπως τον αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη. Ο πολιτισμικός πλούτος της περιφέρειας μας και ειδικά του Δήμου Κασσάνδρας είναι τέτοιος που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο τουριστικό προορισμό», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Κυρίτσης.

…Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μαργαρίτη Σχοινά, Επικεφαλής Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τίμησαν με την παρουσία τους οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη, Στέλιος Κούλογλου, Γιώργος Γραμματικάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Ελίζα Βοζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Δημήτρης Παπαδάκης, Νεοκλής Συλικιώτης, Cláudia Monteiro De Aguiar και ο Thomas Zdechovsky, καθώς επίσης επίτιμοι αντιπρόσωποι οργανισμών, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι…


…Η βραδιά, η οποία οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την συμβολή των Ηλία Ιορδανίδη (συνεργάτη του ευρωβουλευτή Θ. Ζαγοράκη) και Μιχάλη Παπαγιάννη (στελέχους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα), όλοι με καταγωγή από την όμορφη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, είχε σαν σκοπό την παρουσίαση της Κασσάνδρας ως τουριστικό προορισμό ο οποίος ξέχωρα από τις αναμφισβήτητες φυσικές ομορφιές μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες εξαιρετικές γεύσεις ελληνικής κουζίνας βασισμένης σε ελληνικά προϊόντα αλλά και πολλές, ποιοτικές ετικέτες κρασιών…Στον χώρο της εκδήλωσης οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα της Χαλκιδικής όπως ελιές, γραβιέρα παλαιωμένη, ελαιόλαδο , μέλι, συνοδευμένα από ετικέτες κρασιών όπως ο λευκός και ο ερυθρός «Μυλοπόταμος » από αμπέλια του Αγίου Όρους.

«Ως δήμος αποφασίσαμε να στηρίξουμε το τουριστικό μας μάρκετινγκ στα τοπικά μας προϊόντα, στη γαστρονομία, καθώς η γεύση είναι μνήμη. Επιλέγοντας ευρωπαϊκές πόλεις, κινούμαστε «επιθετικά» και ερχόμαστε να παρουσιάσουμε τον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από ένα πέρασμα στις σκανδιναβικές χώρες, στην Κύπρο και στην Τουρκία επιλέξαμε σήμερα τις Βρυξέλλες ως καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε η Μαρία Παπαδημητρίου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κασσάνδρας, εντεταλμένη για θέματα τουρισμού.

              
Το μενού ήταν εμπνευσμένο από τη Κασσανδρινή κουζίνα, ενώ την έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε το καινούριο, τοπικό παγωτό «Κασσάνδρα». Το παγωτό αυτό αποτελεί τη νέα καινοτομία του δήμου.

Βασίζεται στις αγνές πρώτες ύλες που παράγονται στη περιοχή όπως το λάδι, το μέλι, το κρασί και το φυστίκι και πλέον αποτελεί τον πρωταγωνιστή στην εκστρατεία τουριστικής προβολής της περιοχής.

«Η Χαλκιδική είναι ένας μοναδικός προορισμός που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από γνωστότερες περιοχές του εξωτερικού. Ο μοναδικός φυσικός της πλούτος, η σπουδαία πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, μαζί με την τοπική γαστρονομία και τα εξαιρετικά της προϊόντα, μπορούν να συνθέσουν ένα σπάνιο τουριστικό προϊόν, που με την κατάλληλή προώθηση μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τον τόπο μας», πρόσθεσε ο Ηλίας Ιορδανίδης, κοινοβουλευτικός Συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.