Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προχώρησαν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης- συμμορίας, που ενέχεται σε πλήθος διαρρήξεων οικιών, απόπειρα κλοπής από δημοτικό κατάστημα, κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας και περίπτωση ληστείας, που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα, ένας εκ των οποίων είναι ήδη κρατούμενος σε Γενικό Κατάστημα Κράτησης της χώρας, ενώ δύο εξ’ αυτών συνελήφθησαν δυνάμει σχετικών Ενταλμάτων και στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στην οποία συνέδραμαν αστυνομικοί Ο.Π.Κ.Ε. και ομάδας ΔΙ.ΑΣ..
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης – Συμμορία», των «Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής τετελεσμένων και σε απόπειρα», της «Διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας», της «Ληστείας», της παράβασης του Νόμου «Περί προστασίας ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και της παράβασης του Νόμου «Περί όπλων».
Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν στο ενεργητικό τους Διαρρήξεις και κλοπές ,τουλάχιστον από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, οπότε συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Ύστερα από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε ότι το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2017 έως 19-01-2018, έχοντας διακριτούς ρόλους και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέρρηξαν και αποπειράθηκαν να διαρρήξουν συνολικά 25 σπίτια και ένα Δημοτικό κατάστημα σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενώ προχώρησαν σε κλοπή κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας και σε μία περίπτωση ληστείας.
Η λεία τους περιελάμβανε χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης – υπόδησης, η συνολική χρηματική αξία των οποίων ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, καθώς κι ένα δίκαννο τυφέκιο.
Οι δράστες εφάρμοζαν έναν συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Χαρακτηριστικό τους ήταν η προσέγγιση και η απομάκρυνση από τους στόχους τους με επιβατηγό αυτοκίνητο, στο οποίο τοποθετούσαν τις κλεμμένες πινακίδες. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των ερευνών το όχημα αυτό εντοπίστηκε στην περιοχή της Νικόπολης και κατασχέθηκε.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, στα Υψώματα Διαβατών και στα Διαβατά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν. Μέρος επίσης των κλοπιμαίων καθώς και το κυνηγετικό όπλο, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα στην περιοχή της Εφεδρούπολης, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως καβάντζα.
Επιπρόσθετα, κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του ήδη κρατούμενου σε Κατάστημα Κράτησης μέλους της συμμορίας, στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, εντός του οποίου βρισκόταν η σύζυγός του, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και λειτουργία συστήματος καταγραφής εικόνας και ήχου που κατέγραφε εξωτερικό δημόσιο χώρο καθώς επίσης και κυνηγετικά φυσίγγια. Κατά συνέπεια η γυναίκα συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα για εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.