Για τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, δεν αποτελεί έκπληξη το νέο «ατύχημα» που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαρτίου 2018, κατά το οποίο φορτηγό που μετέφερε τοξικά απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός (ELDORADO GOLD) ανετράπη στην περιοχή των Αρχαίων Σταγείρων με αποτέλεσμα δεκάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων να χυθούν στο δρόμο. Και δεν αποτελεί έκπληξη γιατί αφενός τέτοια «ατυχήματα» έχουν ξανασυμβεί και στο παρελθόν καθώς εκατοντάδες δρομολόγια μεγάλων φορτηγών πραγματοποιούνται καθημερινά σε ένα δρόμο που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση λόγω κυρίως αυτής της πολύ αυξημένης κυκλοφορίας φορτηγών. Αφετέρου ήταν αναμενόμενο, γιατί για τη συγκεκριμένη εταιρεία η παραβίαση των νόμων και των όρων λειτουργίας της αποτελεί καθημερινή πρακτική.
Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή τη μεταφορά τοξικών αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, η Ελληνικός Χρυσός (ELDORADO GOLD) ήταν και είναι υποχρεωμένη να χειρίζεται τα απόβλητα ως τοξικά. Δηλαδή, αυτά πρέπει να μεταφέρονται μέσα σε κλειστά κιβώτια (container), τα φορτηγά να φέρουν σημάνσεις για την επικινδυνότητα του φορτίου κτλ. Τίποτε από αυτά δεν τηρούσε και δεν τηρεί η εταιρεία όπως και δεν έχει προχωρήσει στη συντήρηση του οδικού δικτύου όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει.
Η Ελληνικός Χρυσός έχει να επιδείξει συνεχή παραβατικότητα, η οποία έχει καταγραφεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από κατοίκους και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη. Επιπλέον, ενώ η Ελληνικός Χρυσός αποδεδειγμένα δεν τήρησε τους προβλεπόμενους από τη ΜΠΕ και την ΚΥΑ ΑΕΠΟ όρους και προδιαγραφές για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα στον οποίο σχεδιάζεται να αποτεθούν περί τα δέκα εκατομμύρια τοξικά απόβλητα, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε (εξάμηνη) «προσωρινή» αδειοδότηση λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ το Σεπτέμβριο του 2017. Η απόφαση αυτή είναι καταφανώς παράνομη και για αυτό το λόγο κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όμως το ΥΠΕΝ, παραβλέποντας την καταγεγραμμένη παραβατικότητα της Εταιρείας και τις σοβαρές συνέπειές της, αξιολογεί θετικά τις μέχρι τώρα δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός (ELDORADO GOLD) και για αυτό την επιβραβεύει παραχωρώντας, πριν από λίγες ημέρες, μια ακόμη παράνομη «προσωρινή» άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα για ακόμη ένα εξάμηνο.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, έχοντας την ευθύνη για την ποιότητα ζωής και την ευημερία των δημοτών και εκφράζοντας τη βούληση της πλειονότητάς τους, απαιτεί αφενός από το ΥΠΕΝ να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη αδειοδότηση του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα και αφετέρου από την Κυβέρνηση συνολικά να βάλει επιτέλους ένα οριστικό τέλος στην καταστροφική επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική.