Οι καταναλωτές περνούν τη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι Ενώσεις καταναλωτών προσπαθούν να βοηθήσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών μια δράση του Παγκόσμιου Κινήματος Καταναλωτών ήταν ο ορισμός μιας  μέρας τον χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου και Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή ο ΕΦΕΤ καλεί την πολιτεία να εξασφαλίζει την υγεία, την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, ενώ προτρέπει τους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους , να παρεμβαίνουν με τις επιλογές τους στην παραγωγή και κατανάλωση των τροφίμων, να ενημερώνονται υπεύθυνα και να εκπαιδεύονται σωστά για τις τρέχουσες εξελίξεις που τους επηρεάζουν.

Σε ανακοίνωσή το, επισημαίνει ότι μέσω των ελέγχων στον τομέα των τροφίμων καθώς και με την συμμετοχή του σε διεθνή δίκτυα πληροφόρησης στοχεύει στην πρόληψη, την εξάλειψη ή την μείωση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η τήρηση κανόνων σεβασμού προς τον καταναλωτή αποτελεί προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία.

Παράλληλα, μέσω των ενημερωτικών του δράσεων παρέχει συστηματική πληροφόρηση τόσο για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα της διατροφής όσο και για τις εθνικές δράσεις, όπως αυτές της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και των trans λιπαρών, για τις ορθές πρακτικές στον χειρισμό τροφίμων στο σπίτι και για την επιλογή τροφίμων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως η Σαρακοστή και το καλοκαίρι.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να αναπτύξουν συνειδητή συμπεριφορά σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων , τη διαμόρφωση διατροφικών επιλογών βασισμένων σε σωστή ενημέρωση για την υγιεινή, την σύνθεση και τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Επιπλέον, ο Φορέας καλεί τους πολίτες που εντοπίζουν προβλήματα σε τρόφιμα να απευθύνονται στον αριθμό 11717.