Η μεγάλη ζήτηση για Ελλάδα και Τουρκία στη γερμανική αγορά αυτό το καλοκαίρι ενδέχεται να οδηγήσει σύντομα στην ελλειψη κρεβατιών σε αυτούς τους προορισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των μεγάλων Γερμανών τουρ οπερέιτορ.
Χαρακτηριστικά, ο Alltours ανέφερε συνολική διψήφια αύξηση πωλήσεων για το καλοκαίρι, με μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο, ενώ για την Ισπανία επικρατούν μικτές τάσεις με χαμηλότερες κρατήσεις, αλλά υψηλότερα έσοδα λόγω της αύξησης των τιμών.
Ο διευθύνων σύμβουλος Markus Daldrup προειδοποίησε στην ITB: “Θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη κρεβατιών στην Τουρκία και την Ελλάδα. Η ζήτηση γι αυτές τις χώρες είναι υψηλή όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Ρωσία”. Αντίθετα, οι κρατήσεις της Ισπανίας, όπως είπε, υποφέρουν λόγω των υψηλότερων τιμών στα ξενοδοχεία και τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου στη Μαγιόρκα.
Ομοίως, ο τουρ οπερέιτορ FTI έχει επίσης διψήφιο ρυθμό αύξησης σε κρατήσεις, έσοδα και πωλήσεις φέτος, λόγω των ισχυρών πωλήσεων για την Τουρκία, την Ελλάδα (+ 50%) και την Αίγυπτο. Ο Ralph Schiller, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε ότι οι Γερμανοί επιστρέφουν φέτος μαζικά στην Τουρκία και την Ερυθρά Θάλασσα.
Ο τουρ οπερέιτορ Schauinsland-Reisen αύξησε τις προβλέψεις του για το τρέχον έτος χάρη στις ισχυρές κρατήσεις και τώρα αναμένει αύξηση κατά 10% στους αριθμούς των πελατών. Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι οι σαφείς παράγοντες ανάπτυξης, με καθένα από αυτούς να αυξάνεται κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, ενώ η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και τα Εμιράτα είναι σήμερα 20% μπροστά από το 2017. Ο ιδιοκτήτης Gerald Kassner δήλωσε: “Οι κρατήσεις τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι η τρέχουσα επιχειρηματική χρονιά θα είναι καλή για την τουριστική βιομηχανία και για τον Schauinsland-Reisen.”
Η TUI και ο Thomas Cook, ως εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία. Η TUI Germany δήλωσε ότι έχει «σαφή» αύξηση στις κρατήσεις και αυξανόμενο μερίδιο στην αγορά των ταξιδιωτικών πρακτορείων, που προέρχεται από προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Ελλάδα (διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης) και η Τουρκία (+ 50%), ενώ αυξημένες είναι οι κρατήσεις και στη Βόρεια Αφρική και Τυνησία. Η Ισπανία παραμένει ο κορυφαίος προορισμός της με υψηλότερες πωλήσεις. “Η ανάπτυξη στην ανατολικη Μεσόγειο δεν έχει αντίκτυπο στους δυτικούς προορισμούς”, σχολίασε ο επικεφαλής του τουριστικού προγράμματος Στέφαν Μπάμερτ.
Ο Thomas Cook αναφέρει και αυτός ισχυρές κρατήσεις για την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, ενώ η Ισπανία διατηρεί σταθερή ανάπτυξη. Για την Τουρκία δεν αποκλείει να είναι φέτος ένα καλοκαίρι ρεκόρ.
Εν τω μεταξύ, ο DER Touristik, που έχει παρόμοιες τάσεις πωλήσεων στη Γερμανία και τις άλλες αγορές, όπου δραστηριοποιείται, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Kuoni France για να εισέλθει στη γαλλική αγορά. Η Kuoni France, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 144 εκατομμυρίων ευρώ και 58.00 πελάτες.
Πηγή: tornosnews.gr