Το νερό μας μαγεύει… Έχει πολλές ξεχωριστές ιδιότητες, οι οποίες μας εκπλήσσουν και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει για το περιβάλλον και φυσικά, για την ίδια μας τη ζωή.
Εν έτει 2018, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε για το νερό που καθημερινά πίνουμε και χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Αν αναλογιστεί, λοιπόν, κάποιος τη σπουδαιότητα που έχει η προστασία των υδάτινων πόρων μας, τότε εύκολα μπορεί να κατανοήσει γιατί είναι σημαντικό να συζητάμε όλο και πιο συχνά για τις ξεχωριστές ιδιότητες του νερού και την ιστορία του. Το σίγουρο είναι πως οι παρακάτω δέκα αλήθειες αξίζουν την προσοχή μας.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει νερό σε ποσοστό που αγγίζει το 72.8% και το ένα τρίτο από το νερό αυτό βρίσκεται μέσα στα κύτταρά μας. Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία δεδομένου ότι συγκριτικά η μέδουσα για παράδειγμα, αποτελείται από νερό σε ποσοστό που φτάνει το… 95%.

Το νερό ήρθε από το… διάστημα!
Το νερό φέρεται να έφτασε στον πλανήτη μας πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια μέσω αστεροειδών που έπεσαν στη Γη.
Από το 1992, η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα για το νερό.
Μόλις το 3% του νερού του πλανήτη μας είναι πόσιμο
Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, όμως, η αλήθεια είναι ότι ενώ ο πλανήτης μας καλύπτεται από 70% νερό, μόλις το 3% του νερού της Γης είναι πόσιμο. Το υπόλοιπο 97% είναι αλμυρό.
Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό
Το ασφαλές πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα και τις υπόλοιπες μορφές ζωής του πλανήτη μας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και πάνω από 2,5 δισ. έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αποχέτευση.
Το καυτό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο
Το καυτό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο λόγω του φαινομένου Mpempa. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ακριβής εξήγηση για το εν λόγω φαινόμενο, το οποίο είχε παρατηρηθεί και από τον Αριστοτέλη. Ωστόσο, η επικρατέστερη άποψη σχετίζεται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μορίων του νερού.
Το νερό παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία
Η σημασία του νερού για κάθε οικονομία θεωρείται αναντικατάστατη. Το ζήτημα είναι πως λόγω της άνισης κατανομής του στη Γη, η διαχείρισή του αποτελεί ένα ζήτημα με σημαντικότατες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προεκτάσεις.
Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι ένας τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας
Το νερό είναι θεμελιώδες αγαθό, απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Μπορεί, λοιπόν, να γνωρίζατε πως η πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά εκείνο που ίσως δεν είχατε μάθει είναι πως έχει χαρακτηριστεί και ως ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.
Κάθε σταγόνα μετράει
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νερό, ως φυσικός πόρος, είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του πλανήτη, μια πηγή ζωής, ανάπτυξης και πολιτισμού. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα διαταράσσει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, ενώ η απειλή της κλιματικής αλλαγής, η λειψυδρία και η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα των φυσικών καταστροφών έκανε εντονότερη την ανάγκη αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας!
Πρέπει, λοιπόν, να κατανοήσουμε πως κάθε σταγόνα μετράει..