Η Χαλκιδική συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τους Ρώσους, όπως προέκυψε από την Διεθνή έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, 13-15 Μαρτίου 2018.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής -έχοντας στις βαλίτσες του- τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου, συμμετείχε στην 25η διεθνή τουριστική έκθεση Moscow International Travel & Tourism Exhibition (ΜΙΤΤ), μία από τις 5 μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, με δικό του stand στην Εθνική συμμετοχή του ΕΟΤ.

Η δυναμική της Ελλάδος φάνηκε με την έναρξη της έκθεσης, όπου η Ελλάδα βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος προορισμός με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης για το 2018. Μία πολύ σημαντική διάκριση για την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με την έρευνα της Ένωση Ρώσων Tour Operator, ATOR, οι διακοπές παραλίας είναι ο δημοφιλέστερος τύπος διακοπών που επιλέγουν οι Ρώσοι στο εξωτερικό, και αντιπροσωπεύει παραδοσιακά το 70% των διακοπών τους.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δυναμική με την αυξημένη προσέλευση των Ρώσων στο περίπτερο της Ελλάδος και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής, το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και τουριστικών γραφείων.

Οι Ρώσοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις εξωτικές παραλίες της Χαλκιδικής και τη γαστρονομία όσο και για το Άγιο Όρος, επιβεβαιώνοντας ότι η Ορθοδοξία αποτελεί βασικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο λαών. Με γνώμονα αυτό και θέλοντας να προβάλει περαιτέρω τον θρησκευτικό τουρισμό, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, την Ellinair του Ομίλου Μουζενίδη και την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής οργάνωσε πέρσι ένα θεματικό Press trip για το Ρώσικο περιοδικό Vokrug Sveta (το μεγαλύτερο Ρώσικο τουριστικό περιοδικό, με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια αναγνώστες και κοινό που συνολικά ανέρχεται σε 7,7 εκατομμύρια).

Αποτέλεσμα αυτής της δημοσιογραφικής αποστολής, η οποία φιλοξενήθηκε τέσσερις ημέρες στο Άγιο Όρος είναι το δεκασέλιδο αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό και κυκλοφορεί από μέσα Μαρτίου στη Ρωσία (τεύχος Απριλίου 2018). Το εκτενές άρθρο γραμμένο λιτά και σε ύφος ταξιδιωτικού οδοιπορικού αποπνέει σεβασμό προς τον μοναχικό βίο και εστιάζει στην πνευματική ανάταση με την οποία αποχωρεί ο επισκέπτης από το Άγιο Όρος, καταλήγοντας με τα λόγια του δημοσιογράφου ότι μετά από αυτή την εμπειρία “πήρε κάποια σημαντικά μαθήματα ζωής και απέκτησε πίστη… στους ανθρώπους”.

Τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής εκπροσώπησε η Διευθύντρια Marketing, Τάνια Ακριτίδου ενώ το περίπτερο της Χαλκιδικής επισκέφτηκαν η Υπουργός Τουρισμού, κ Έλενα Κουντουρά, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ Χαράλαμπος Καρίμαλης, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, κ Αγγελική Χονδροματίδου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Π.Κ.Μ., κ Αλέξανδρος Θάνος.

Η Χαλκιδική πέρσι φιλοξένησε περίπου 80.000 Ρώσους τουρίστες σημειώνοντας αύξηση πάνω από το 10% σε σχέση με το 2016 ενώ και φέτος προβλέπετε αύξηση των αφίξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης οριστικοποιήθηκε ένα ακόμα σημαντικό press trip φέτος το καλοκαίρι στη Χαλκιδική σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα. Η Χαλκιδική θα φιλοξενήσει τον ερχόμενο Μάιο, δημοσιογράφους από το περιοδικό Cosmopolitan της Ρωσίας, το οποίο αριθμεί 4 εκατομμύρια αναγνώστες στην έντυπη μορφή του και 30 εκατομμύρια στην ηλεκτρονική του έκδοση.