Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου, στο οποίο έχουν ληφθεί υπόψη τα αιτήματα τοπικών και άλλων φορέων, όπως γνωστοποίησε από τη
Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κ.Μακεδονίας.

Όπως πρόσθεσε, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς η χάραξη του αιγιαλού είναι απαραίτητη προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις για την παραχώρηση της χρήσης του και για να μπει τάξη με τον περιορισμό της δυνατότητας αυθαιρεσίας.
“Στόχος μας είναι η επικαιροποίηση και απλούστευση του
νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο νόμος 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας είχε ούτως ή άλλως από την ψήφισή του πολλά προβλήματα, αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες. Σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου”, διευκρίνισε η υφυπουργός.
Κατά την κα Παπανάτσιου, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο θέμα του αιγιαλού, που κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του αιγιαλού και στη δημιουργία δυνατοτήτων για την αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.
“Η απόλυτη απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα την ανομία, γι΄ αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια και, αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει πιο αυστηρό υπό την έννοια ότι θα εφαρμόζεται”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού αποτελεί για την κυβέρνσηη προτεραιότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Μακεδονία