Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι “Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας” φιλοξενούνται στoν δήμο Θερμαϊκού, φιλοδοξώντας να μεταφέρουν μια θαλασσινή, αλμυρή αύρα καλοκαιριού σε όλη την περιοχή.
Μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 20η Μαΐου έχει επίσημα καθιερωθεί ως η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με σαφή προσανατολισμό στην επισήμανση της σπουδαιότητας των θαλασσών και των ωκεανών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και της ουσιαστικής προσπάθειας για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Οι εκδηλώσεις, που την πλαισιώνουν για το 2018, έχουν το γενικό τίτλο “Aegean! A Sea of … History / ΑΙΓΑΙΟ! – Μια Θάλασσα … Ιστορία” και διοργανώνονται για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ μετά τη θετική αξιολόγησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της γαλάζιας ανάπτυξης, αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Θάλασσας και Ναυτιλίας, στο section “EMD in My Country”, το οποίο λαμβάνει χώρα σε διαφορετική πόλη / λιμάνι της Ευρωπαϊκή Ένωσης κάθε χρόνο.
Φέτος, πραγματοποιείται στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Εναρκτήρια ημερομηνία είναι η 11η Απριλίου, με τη διοργάνωση 2ωρου εργαστηρίου για “ΤΟ ΔΙΧΤΥ – Παρουσίαση αρματώματος διχτυών και μυστικά ψαρέματος”, το οποίο φιλοξενείται στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Ν. Μηχανιώνας.
Τη σκυτάλη παραλαμβάνει σειρά ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία του Δήμου, που εξετάζουν το ρόλο του ψαριού στη διατροφή και στις οποίες υπάρχει συνεργασία και συμμετοχή του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, με τους έγκριτους επιστήμονες, κΛάμπρο Κοκοκύρη, Βιολόγο – Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής και Διατροφολογίας του στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Μαρία Βάσιου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο ΤΕ, να αναλαμβάνουν το ρόλο του ομιλητή.
Κυριακή 6 Μαΐου, στις 11.00, ο Λάμπρος Κοκοκύρης αναλαμβάνει την ενημερωτική περιήγηση του κόσμου στο λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας, ενώ την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 8.30 – 15.00, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να επισκεφθεί το Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς, το Φάρο Αγγελοχωρίου, παρακολουθώντας παράλληλα δύο εκθέσεις, μία εικαστικής σε βότσαλο και μία καλλιτεχνική, με τίτλο «Ο Ποσειδώνας και οι άλλοι».
Η εκδήλωση λήξης έχει ορισθεί για την Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 18.30, στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Ν. Μηχανιώνας.