Ο Δήμος Αριστοτέλη, το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού, εκδήλωση για την παρουσίαση του CD «Φωνές της Ιερισσού» με ομιλητές τον Άρη Μπαζμαδέλη, μουσικό Βιβλιοθηκονόμο και διδάσκοντα του Τ.Μ.Σ. και την Αθηνά Κατσανεβάκη, Εθνομουσικολόγο, διδάσκουσα του Τ.Μ.Σ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Κλειγένης». Από νωρίς η αίθουσα του κέντρου πολιτισμού στην Ιερισσό γέμισε από κόσμο δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη τους για την Ιστορία και τη παράδοση τους παράλληλα και την ευαισθησία τους αφού αντί τιμήματος εισιτηρίου θα βοηθούσαν το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έχοντας στη συλλογή της περισσότερες από 300 ανέκδοτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από την Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο Αρχείο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «Δημήτρης Θέμελης», έχει προχωρήσει σε δράσεις με στόχο την ανάδειξη του υπάρχοντος μουσικού υλικού. Ξεκίνησε με την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση του μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου της, αλλά και προχώρησε στη συγκέντρωση νέου πρωτογενούς υλικού.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν 30 τραγούδια από ηχογραφήσεις του Αρχείου, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έκδοση του CD “Φωνές της Ιερισσού”. Το CD είναι αφιερωμένο σε πέντε πολύ σημαντικές, ερμηνεύτριες του παραδοσιακού μας τραγουδιού από μία ιδιαίτερη κοιτίδα της μουσικής μας παράδοσης, την Ιερισσό Χαλκιδικής, οι οποίες και βραβεύτηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Ταυτόχρονα αποτελεί αφιέρωμα στη μνήμη του σημαντικού μουσικολόγου και καθηγητή Δημήτρη Θέμελη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Χαλκιδικής Κ. Ιγγλέση ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς, ο αντιδήμαρχος Αργύρης Τσακνής, η πρ. του Αριστοτέλειου πνευματικού κέντρου κ. Ελ. Παναγιωτοπούλου η πρόεδρος της Φροντίδας κ. Κ. Μήτρου δημοτικοί σύμβουλοι πλήθος κόσμου.

Εκτός από επιστημονικό ενδιαφέρον η εκδήλωση είχε και συγκινησιακό χαρακτήρα καθώς ακούστηκαν παλιές ηχογραφήσεις από παλιές με ιδιαίτερα και πολύ μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον από τη δεκαετία του 1950 που δεν είναι πια κοντά μας. Η δημοτική αρχή προχώρησε σε βραβεύσεις σε ανθρώπους που με την αγάπη τους για την παράδοση και για χορωδιακό τραγούδι αγκάλιασαν τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Κλειγένης» για πολλά χρόνια.

Τιμητικά βραβεία έλαβαν: Γιάννης Μαρίνος, Γκαγκούτσα Μαρίκα, Βαγγελιώ Λαγόντζου, Χασάπη Βέττα, Καλαϊτζή Μαρία και Γατά Μαρία. Οι δύο τελευταίες δεν βρίσκονται πια εν ζωή, και την τιμητική πλακέτα παρέλαβαν οι συγγενείς τους.