Τσίπρας - Ερντογάν

Ηχηρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «ακατανόητα ολισθηρό δρόμο» και συμψηφισμό δύο εντελώς ανόμοιων υποθέσεων. Ξανά στο ίδιο τσουβάλι έβαλε τους οκτώ με τους δύο ο Τούρκος πρόεδρος επιτιθέμενος σε Ελλάδα και ΕΕ.
Από την Αντιόχεια και ντυμένος με στρατιωτική περιβολή ο Τούρκος πρόεδρος κορύφωσε ένα διήμερο προκλητικών δηλώσεων από την τουρκική πλευρά.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συσχέτισε εκ νέου τις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και τον δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο» είπε ο κ. Ερντογάν και προσπάθησε εκ νέου να δημιουργήσει εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί πως το θέμα θα λήξει σε λίγες ημέρες. «Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει πει ότι «σε 10 – 15 μέρες θα το κανονίσω. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και άφησε αιχμές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πριν λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Ελληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν «είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς. Λυπάμαι, είμαστε κράτος δικαίου. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα» δήλωσε με νόημα.
Στις προκλήσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε το Μαξίμου τονίζοντας ότι «αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα» και διαψεύδοντας, ουσιαστικά, τις αιτιάσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις».
«Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της. Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, από το Γραφείο του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος «γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας.