Πότε θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει προαναγγείλει και πόσο χρόνο θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση, ρωτά με ανακοίνωσή της, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «για να υπάρξει διάλογος, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές και κυρίως το υπουργείο Εσωτερικών, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους», όπως εκείνη έχει πράξει από τον Οκτώβριο του 2016. Και καλεί τον υπουργό να τις δημοσιοποιήσει άμεσα. Επίσης τονίζει ότι «δεν αποτελεί διάλογο η πρακτική των συνεντεύξεων, των επιλεγμένων διαρροών και των ομιλιών χωρίς αντίλογο σε συνέδρια και συσκέψεις». Υπενθυμίζει δε ότι «ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, είναι αυτός που υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα μας δώσει έγκαιρα το σχέδιο νόμου πριν από το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει πάνω στο περιεχόμενο του επαρκής χρόνος για δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή για ψήφιση. Περιμένουμε λοιπόν καλόπιστα και με διάθεση συνεργασίας με τον κ. υπουργό, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του», σημειώνει η ΚΕΔΕ.
Απαντώντας σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρει ότι έχει ήδη προηγηθεί «οργανωμένη, θεσμική συζήτηση» η οποία «κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα», η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του πως το συγκεκριμένο πόρισμα δεν δεσμεύει πολιτικά τον ίδιο και δεν απηχεί τις απόψεις του, αλλά αποτυπώνονται σε αυτό οι απόψεις των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου. «Τελικά τι ισχύει; Συμφωνεί ή όχι με το πόρισμα; Κι αν συμφωνούσε εξαρχής, γιατί έπρεπε να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος από το Φεβρουάριο του 2017, προκειμένου να αποκτήσει το πόρισμα αυτό τη μορφή του νομοσχεδίου που αναμένουμε;» ρωτά η ΚΕΔΕ.
Τέλος απαντώντας έμμεσα στο προχθεσινό ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για αναβολή της προγραμματισμένης για τις 17 του μηνός Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό, τονίζει ότι «η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και τα όσα αναφέρονται, τόσο για το περιεχόμενο του ν/σ, όσο και για το χρόνο της διαβούλευσης, εκθέτει όσους έσπευσαν να ζητήσουν με δημόσιες ανακοινώσεις και ψηφίσματα την αναβολή της και του κοινού μας συνεδρίου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας» που έχει ορισθεί για τις 18 και 19 του μηνός.