Ο Τατσούμα Χιράο, 27 ετών, δραπέτευσε το βράδυ από την ανοικτή φυλακή της Ματσουγιάμα, που βρίσκεται στην πόλη Ιμαμπάρι της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας.
Έκτοτε οι δυνάμεις ασφαλείας τον αναζητούν. «Έχουμε αναπτύξει συνολικά 1.200 αστυνομικούς» για να εντοπίσουν τον δραπέτη το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Μασαφούμι Σιγκεμάτσου, ένας επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας.
Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον άνδρα την ώρα που έβγαινε από τον κοιτώνα της ανοικτής φυλακής, μέσα στην οποία οι κρατούμενοι μπορούν να κινούνται ελεύθερα, εξήγησε αξιωματούχος του σωφρονιστικού ιδρύματος.
«Τους εμπιστευόμαστε, εκτιμώντας ότι είναι σε θέση να ελέγξουν την επιθυμία τους να δραπετεύσουν», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι μόλις 21 κρατούμενοι έχουν δραπετεύσει από το 1961 οπότε ιδρύθηκε η φυλακή.
Μετά την απόδρασή του ο Χιράο έκλεψε ένα αυτοκίνητο, το οποίο εντοπίστηκε στο νησί Μουκαϊσίμα, 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου επικεντρώνονται οι έρευνες. Κάλτσες, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα ζευγάρι σανδάλια έχουν επίσης κλαπεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κάτοικος του νησιού δήλωσε μάλιστα ότι βρήκε ένα σημείωμα στο οποίο κάποιος του είχε γράψει: «Δανείστηκα το αυτοκίνητό σας, αλλά δεν θα το χτυπήσω».