Μέλη ενός ακροδεξιού νεοναζιστικού κινήματος που αρνείται ακόμη και την ύπαρξη της ίδιας δημοκρατίας στη Γερμανία, φέρεται να είναι δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία και ο στρατός, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας.
Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό «Der Spiegel» το οποίο επικαλείται έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτή πρόκειται για διψήφιο αριθμό δημοσίων λειτουργών που ανήκουν σε ένα μυστικό νεοναζιστικό κίνημα με την ονομασία «Reichsbuerger» ή «πολίτες του Ράιχ».
Το κίνημα αυτό πρεσβεύει ότι το Ράιχ συνέχισε να υπάρχει μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες ενάντια 11 μελών της αστυνομίας της Βαυαρίας, πέντε εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Οπως σημειώνει μάλιστα το Spiegel υπάρχουν έντεκα αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας. Στους τέσσερις από αυτούς έχουν ήδη κατασχεθεί τα όπλα τους.
Επίσης, πέντε άτομα, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ερευνών υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.
Μέχρι στιγμής πάντως η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το ρεπορτάζ του Spiegel.
Πρόσφατες εκτιμήσεις υπολόγιζαν ότι το ακροδεξιό κίνημα «Reichsbuerger» αριθμεί περίπου 16.500 μέλη, από τα οποία τα 900 θεωρούνται ακροδεξιοί εξτρεμιστές.
Οι γερμανικές αρχές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες όταν ανιχνεύονται στις ενδείξεις ακροδεξιού ριζοσπαστισμού ανάμεσα στις τάξεις τους. Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη έρευνες για έναν πρώην αξιωματικό που τα τελευταία δύο χρόνια φέρεται να σχεδίαζε συνωμοσίες για την εκτέλεση βίαιων επιθέσεων, ενώ ένα μέλος του «Reichsbuerger» είχε σκοτώσει τον Οκτώβριο του 2016 έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στο σπίτι του.