Συνταξιοδότηση την ημέρα των 67ων γενεθλίων τους καθώς επίσης και τη δυνατότητα στους έχοντες αγροτική δραστηριότητα για άμεση έναρξη ασφάλισης προβλέπει νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και πρόκειται να στείλει στη βουλή άμεσα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Με την εν λόγω διάταξη, που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου.

Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά «ειδικές» κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην Εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.).

Η διάταξη προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και πέντε χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Όσον αφορά στη διακοπή, αυτή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στην Εφορία.

Δικαίωμα συνταξιοδότης την ημέρα των 67ων γενεθλίων

Εκτός αυτού, στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα ορίζει ότι από το 2018, οι αγρότες θα αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης τη μέρα που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (67 έτη).

Πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), η συνταξιοδότηση των αγροτών ξεκινούσε στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Ιούλιο της χρονιάς, κατά την οποία συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλικίας τους κι όχι κατά το μήνα των γενεθλίων τους, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, προβλέφθηκαν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων, όμως δεν υπήρξε αλλαγή για τους αγρότες, ενώ η απόδοση των συντάξεων καθυστερούσε αρκετούς μήνες, λόγω της προσαρμογής του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ.

Πλέον, έρχεται η διάταξη που θα προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, ως χρόνος έναρξης της συνταξιοδότησης των αγροτών ορίζεται η ημέρα κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα «κλείνει» το 67ο έτος της ηλικίας του.

πηγή: agrotypos.gr