Σε ένα απίστευτο αλαλούμ εξελίσσεται η υπόθεση των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων καθώς η Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά ότι πιέζει την Αθήνα ώστε να ψηφιστεί η όποια συμφωνία από 180 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Αυγής», που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή αυτή τη συμφωνία και θα πρέπει να έχει την έγκριση 180 βουλευτών.

Η Κομισιόν πιέζει την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία και αυτή να ψηφιστεί από 180 κι όχι με την ελάχιστη πλειοψηφία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζονται να έχουν τονίσει στην Αθήνα την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων από 180 βουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον θέλουν να λυθεί το ζήτημα και να ενταχθούν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Για έναν λόγο: για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και το «κλείδωμα» τυχόν «κερκόπορτας» προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Λίγες ώρες αργότερα, και μετά τον σάλο που προκλήθηκε η Κομισιόν διέψευσε. Συγκεκριμένα, τονίζεται:

«Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν». αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.
Η ίδια πηγή των Βρυξελλών που διέψευσε την πληροφορία, υπενθυμίζει το λόγο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε πει:
«Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος».

Τι λέει η ΝΔ

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν και τις κινήσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αυγή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ Χρ. Μιτσκότσκι (σ.σ. ηγείται του κόμματος VMRO, το οποίο συνεχίζει να… ελέγχεται από τον εθνικιστή πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι) έχει ήδη γίνει αποδέκτης του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Σκοπιανού. Τα ίδια μηνύματα έχουν φτάσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παλιότερα, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να θέσει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αναξιόπιστη αλλά και ότι αν επέλθει τελικά συμφωνία, αυτή θα περάσει σε κάθε περίπτωση από τη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης για την ώρα είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Και μετά να αποφασιστεί πότε και πως θα «πάει» η συμφωνία στη Βουλή.

Η Αθήνα, λέει η Αυγή που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, απέρριψε μια νέα πρόταση από πλευράς ΠΓΔΜ. Μια πρόταση που προέβλεπε τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας στο σύνταγμα μαζί με τη νέα ονομασία. Για παράδειγμα, μία φράση του τύπου: «Η συμφωνημένη ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι Άνω Μακεδονία» εμφανίζεται από την άλλη πλευρά ως πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις ελληνικές ευαισθησίες αλλά και να διασφαλίζει την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης Ζάεφ για επικύρωση της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά η πρόταση παραβιάζει την εθνική «κόκκινη γραμμή» για ονομασία «erga omnes» και άρα βρίσκεται εκτός συζήτησης.

Το μήνυμα

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα Σκόπια, να αναθεωρήσει το Σύνταγμά του προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

Όπως όλα δείχνουν, ένα πεδίο συνεννόησης υπάρχει, κάποιες ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει και μια πιθανή συμφωνία είναι κοντά, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα. Την ερχόμενη Πέμπτη, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν στη Βουλγαρία κι ενδεχομένως εκεί να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και ανακοινώσεις.

Όπως π.χ. μια συμφωνία για διετή, μεταβατική περίοδο, μια νέα ενδιάμεση συμφωνία που θα δίνει χώρο και χρόνο, κυρίως στην πλευρά της πΓΔΜ να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και να απαλείψει τους αλυτρωτισμούς. Και φυσικά να πείσει τις ακραίες φωνές ο Ζ. Ζάεφ ότι αυτό θα είναι προς όφελος της χώρας καθώς θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η σχέση των Σκοπίων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αυτό το διάστημα, με ποιο όνομα και φυσικά το erga omnes. Κι όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν καθώς «καίνε» και την ελληνική πλευρά.

πηγή: in.gr