Ο 42χρονος Πολωνός είχε κριθεί ένοχος για τον βιασμό και τη δολοφονία μίας έφηβης την Πρωτοχρονιά του 1997. Την επανεξέταση της υπόθεσης είχαν ζητήσει οι γονείς του 15χρονου θύματος

Αθώος κρίθηκε την Τετάρτη από το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας ένας άνδρας, ο οποίος είχε εσφαλμένα φυλακιστεί για 18 ολόκληρα χρόνια για τον βιασμό και τη δολοφονία μίας έφηβης.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Τόμας Κομέντα δεν ήταν αυτός που διέπραξε το έγκλημα, καθώς οι προηγμένες ιατροδικαστικές τεχνικές αποκάλυψαν νέα στοιχεία.

Ο 42χρονος, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα ανακούφισης μετά την ανακοίνωση της απόφασης, είπε ότι η ζωή στη φυλακή ήταν “κόλαση” και ότι εκεί “αντιμετωπιζόταν σαν σκ…α”. “Τα τελευταία 18 χρόνια αναρωτιόμουν ‘Τι έκανα λάθος και μετέτρεψα τη ζωή μου σε κόλαση. Όλο αυτόν τον καιρό με αντιμετώπιζαν σαν “σκ…α”, δήλωσε ο Κομέντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι βρίσκεται υπό ψυχολογική παρακολούθηση.

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει ως αποζημίωση περισσότερα από 10 εκατ. ζλότι (2,34 εκατ. ευρώ) για την καταδίκη του και την παράνομη φυλάκισή του.

Η υπόθεση του Κομέντα έχει σοκάρει την χώρα, με την δεξιά κυβέρνηση να το επικαλείται ως παράδειγμα του πόσο δυσλειτουργικό είναι το σύστημα δικαιοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη για βαθιά μεταρρύθμιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωσε ότι η αθώωση δείχνει ότι τα λάθη του συστήματος μπορούν να διορθωθούν. “Κανείς δεν μπορεί να του ξαναδώσει τα χρόνια που έχει χάσει. Ωστόσο, η απαλλαγή αποκαθιστά την αίσθηση της αξιοπρέπειας ενός αθώου ανθρώπου, που καταδικάστηκε αδίκως”, τόνισε.

Ο Κομέντα αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο, μετά την επανεξέταση της υπόθεσης του, η οποία διατάχθηκε από τον Ζιόμπρο, με τους εισαγγελείς να προσφεύγουν στο ανώτατο δικαστήριο. Είχε προηγηθεί αίτημα των γονέων του 15χρονου θύματος, το οποίο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά του 1997, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Οι γονείς είχαν αμφιβολίες ως προς την ενοχή του Κομέντα.

πηγή: news247.gr