Ούτε άνω, ούτε γκόρνα, ούτε Μακεδονία του Βαρδάρη. Κατηγορηματικός ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος.

«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε κανένα όνομα, ούτε γκόρνα, ούτε νόβα. Δεν θα συμφωνήσουμε σε κανένα όνομοα σύνθετο με τον όρο Μακεδονία» δηλωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Από τη στιγμή που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα είναι αλυτρωτικό» τόνισε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε «είτε λέγεται κάτω, είτε λέγεται Μακεδονία του Βαρδάρη πάντα θα είναι Μακεδονία».

Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι «δεν θα βρεθεί λύση και δεν θα βρεθεί γιατί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί έχουν πλάσει ένα μύθο για τη Μακεδονία» και δεν αλλάζουν το Σύνταγμα της χώρας τους. Όπως είπε η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει ψήφιση και κύρωση της συμφωνίας εάν δεν έχει περάσει η συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια.

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση του Νίκου Κοτζιά είπε ότι «κατάφερε να τους κατεβάσει τα αγάλματα» και ότι «τους έκανε να αποδέχονται ότι είναι σλαβικό έθνος». «Η Ελλάδα προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση και τους έκανε να υποχωρήσουν σε αρκετές υπερβολές» συμπλήρωσε μιλώντας στο Alpha 989.

Καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία των Τούρκων για τους δύο «ομήρους» στρατιωτικούς

Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε ακόμα τον όρο «όμηροι» για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία. «Εγώ πιστεύω ότι μετά την τελευταία κίνηση που κάναμε με τη μετάθεσή τους στην ελληνική διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα έχουν πια μόνιμη διεύθυνση και έτσι καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία αυτή. Ακόμη και τα τελευταία οχυρά της Τουρκίας για την υποθεση αυτή έχουν καταρρεύσει στα μάτια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Κατά την εκτίμηση του ίδιου οι τουρκικές προκλήσεις θα κλιμακωθούν μέχρι τις εκλογές αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν πιστεύω ότι θα τολμήσουν να κάνουν πολλά στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν πιστεύω ότι ο 6ος στόλος θα επιτρέψει να ενοχλήσουν μια γεώτρηση της exon επειδή ο κ. Ερντογάν θέλει να δείξει ένα τρυπάνι να ταξιδεύει».

Να γίνουν εκλογές τον Μάιο

Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές αρχικά είπε ότι «θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «η καλύτερη στιγμή θα ήταν το φθινόπωρο αλλά η δική μου άποψη είναι να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί, ίσως και τον Μάιο, δημοτικές περιφερειακές και ευρωεκλογές».

«Αφήστε να το δούμε» για τις συντάξεις

Παράλληλα και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις ακόμα και του Αλέξη Τσίπρα ότι τα συμπεφωνημένα θα εφαρμοστούν, ο Πάνος Καμμένος απάντησε «αφήστε να το δούμε» στην ερώτηση για το τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων το επόμενο έτος. «Το μήνυμα που περνάει είναι ότι το 3,5% του πλεονασματος το πετύχαμε που σημαίνει ότι αυτό που έχει βάλει σε προτεραιότητα είναι η ελάφρυνση όσων έχουν πληγεί από την κρίση και αυτό αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Εάν η πατρίδα χρειαστεί ενίσχυση η αύξηση της θητείας είναι ένα μέτρο που μένει ανοιχτό»

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά επέμεινε στο σενάριο για την προμήθεια φρεγατών μέσω τον επιστροφών χρημάτων από τα ελληνικά ομόλογα. «Κοιτάμε αν μπορούμε μέσα από τα χρήματα που οφείλουν να επιστρέψουν ορισμένες ευρωπαικές χώρες από τα ομόλογα να μορέσουμε να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα φρεγατών». Ειδικά για το θέμα του δανεισμού ειπε ότι «το θέμα που έγινε με το leasing δεν μπορεί να γίνει γιατί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει τη δύναμη αυτή».

Ο υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε τέλος για το θέμα τυχόν αύξησης της θητείας λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να υπάρξει αύξηση της θητείας με τα δεδομένα που εχουμε. Εάν η πατρίδα χρειαστεί ενίσχυση η αύξηση της θητείας είναι ένα μέτρο που μένει ανοιχτό». Έκλεισε, τέλος, με έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις για να συζητήσουμε με τα κόμματα για τη δυνατότητα των γυναικών να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις