Νέος στόχος η εύρεση συνολικής συμφωνίας για το χρέος στις 21 Ιουνίου – Κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος διαπίστωνε ωστόσο… πρόθεση σύγκλισης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ – Την μη ύπαρξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Μάριο Σεντένο μετά τη λήξη της συνεδρίασης – Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε «αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, παρά το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα»

Δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για το χρέος ούτε και ουσιαστική σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα αυτό, παρά τη σειρά επαφών που είχαν στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup οι δύο πλευρές, παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα για το χρέος ως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Έχουμε σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, όσον αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, συμφωνία.

Κοινός στόχος, όπως είπε ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα, χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι το σημερινό Eurogroup επικύρωσε αυτήν την συμφωνία.

«Ακούσαμε καλά νέα από τους θεσμούς» σημείωσε ακόμη, ενώ δήλωσε «αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, παρά το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα».

«Επιβεβαιώσαμε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές. Είχαμε μια συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά την λήξη του προγράμματος. Θέλουμε βιωσιμότητα του χρέους, γι’ αυτό θα υπάρξει νέα ανάλυση βιωσιμότητας, ώστε να καθοριστούν τα αναγκαία μέτρα. Δώσαμε εντολές σε όλους τους θεσμούς να λύσουν όλες τις εκκρεμότητες και στην επόμενη συνάντηση του Ιουνίου, θα κάνουμε ό,τι κριθεί αναγκαίο, για να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα. Έχουμε τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση, έχουμε σύγκλιση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» δήλωσε συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο κ. Σεντένο.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονικό πλαίσιο για τη σύγκλιση απόψεων με το ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως χρειάζεται να υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου, δίνοντας του αρκετό χρόνο για εσωτερικές διεργασίες, ο πρόεδρος Σεντένο φάνηκε αμήχανος. “Το ΔΝΤ εργάζεται στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος και εργαζόμαστε από κοινού, καθώς γνωρίζουμε πως είμαστε στο τέλος του προγράμματος και πρέπει να λάβουμε άμεσα αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν, για να επιβεβαιώσουμε πως στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχής και η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές” είπε.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Καταβάλλετε τα ληξιπρόθεσμα

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δήλωσε πως υπάρχει ακόμη ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη υποδόση (της τρίτης αξιολόγησης) που παραμένει διαθέσιμη για την Ελλάδα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δεδομένου όμως πως θα εφαρμοστούν πλήρως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και θα αποσταλούν δεδομένα από την ελληνική πλευρά για καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα ως τον Απρίλιο.

“Παραμένει πολλή δουλειά ως τον Ιούνιο” είπε ο Γερμανός τεχνοκράτης σημειώνοντας πως το μεγάλο ζήτημα είναι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αγώνα δρόμου τις επόμενες εβδομάδες, καθώς είναι ξεκάθαρο πως δεν θα υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος.

Με την τεχνική συμφωνία της τέταρτης αξιολόγησης, τα τεχνικά κλιμάκια του ΕΜΣ ξεκινούν να δουλεύουν τώρα σε μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) η οποία θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί “δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι συνθήκες για μια συμφωνία” και πως είναι αισιόδοξος για το μέλλον, λέγοντας πως οι ελληνικές Αρχές δείχνουν μεγάλη θέληση να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Ευρωατλαντικό αδιέξοδο στις Βρυξέλλες

Εξαιρετικά πλούσιο ήταν το παρασκήνιο της Συνόδου της Ευρωομάδας, με σειρά επαφών του Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν με τους ΥΠΟΙΚ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας Ισπανίας. Η άτυπη ομάδα που έχει δημιουργηθεί, το λεγόμενο Washington Group δεν πέτυχε κάποια συμφωνία κυρίως γύρω από τη διαφωνία που έχει το ΔΝΤ με μια ομάδα κρατών-μελών με κύριο εκπρόσωπο τη Γερμανία.

Το ΔΝΤ ζητεί την άμεση εφαρμογή των μέτρων του χρέους για την Ελλάδα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία δεν μπορεί να συναινέσει σε οποιαδήποτε ελάφρυνση χωρίς όρους. Ενδεικτικό είναι πως στην τοποθέτηση του ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους με αιρεσιμότητα.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού των δύο πλευρών είναι στο Καναδά τον Ιούνιο, όπου στο πλαίσιο της Συνόδου των κρατών της ομάδας G7, θα προσπαθήσουν να βρουν τη φόρμουλα που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να ενταχθεί με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως θα συμμετέχει στη μεταπρογραμματική επιτήρηση, καθώς θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος παίκτης από τις διεθνής αγορές.

Bloomberg: Παραμένουν οι διαφορές για το χρέος μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του από τις Βρυξέλλες το πρακτορείο Bloomberg μετέφερε πως κατά τη διάρκεια του Washington Group (Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ), δεν βρέθηκε το κοινό έδαφος για μια συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον Καναδά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των G7 – Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Κύρια πηγή των διαφωνιών είναι η πρόθεση του ΔΝΤ για άμεση εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της Γερμανίας για σύνδεσή τους με την πορεία της οικονομίας.

Είχαν προηγηθεί οι χαρακτηριστικές ως προς αυτό δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε, νωρίτερα σήμερα, ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη στήριξη και δεν χρειάζεται βραχυπρόθεσμα ελάφρυνση χρέους, ενώ συνέδεσε ευθέως τις αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, με την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η χώρα με την 4η αξιολόγηση.

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Η χώρα έχει ήδη λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012. Οι ιδιωτικοί πιστωτές πήραν το μεγαλύτερο κούρεμα στην ιστορία, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, οι επίσημοι πιστωτές μείωσαν σημαντικά τους όρους πληρωμής. Αυτό βοηθά την Ελλάδα σήμερα. Εκτιμούμε ότι η ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές μειώνει τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους από τον ελληνικό προϋπολογισμό κατά περίπου δέκα δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ. Όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις θέσεις του ΔΝΤ και προετοιμάζοντας το έδαφος για «σφιχτή» επιτροπεία για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΥΠΟΙΚ: Θετικό κλίμα και σύγκλιση απόψεων στη συζήτηση για το χρέος

Από τη πλευρά τους, με την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, Ελληνικές κυβερνητικές πηγές μετέφεραν πως το κλίμα φάνηκε “αρκετά θετικό” προς την Ελλάδα ιδιαίτερα δεδομένης της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων παρατηρήθηκε, σύμφωνα με την πηγή του ΥΠΟΙΚ, πως υπάρχει μια πρόθεση σύγκλισης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους με τον νέο στόχο να είναι η εύρεση μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος στις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, το οποίο:

  • Χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
  • Ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
  • Δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.

Η μετάθεση της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ, μέσω του λογαριασμού στο Twitter, πριν καν ξεκινήσει το επίσημο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας έδωσε το στίγμα για το πρώτο σκέλος του Eurogroup που αφορούσε στην Ελλάδα, γράφοντας ότι είναι ενθαρρυντική η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (θεσμών – ελληνικής κυβέρνησης) και αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ Καζίμιρ δεν έδωσε κανένα στοιχείο, δηλώνοντας πως αυτή η ιστορία εκτυλίσσεται ακόμα και κανείς δεν γνωρίζει αν θα συμμετάσχει ή όχι. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας ανέφερε τέλος ότι για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν αναμένονται αποτελέσματα σήμερα, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης «δεν βρίσκονται κοντά» σε μια τέτοια απόφαση.

Το δίλημμα του Βερολίνου και οι εκλογές στη Βαυαρία

Προσερχόμενοι στο Eurogroup αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει ακόμα σύγκλιση για το χρέος της Ελλάδας, με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ να ανακοινώνει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόψε καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε αναφορικά με την Ελλάδα πως η συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά νέα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν απάντησε ευθέως για το ΔΝΤ και τον ρόλο του, αρκούμενος σε γενικές δηλώσεις πως “βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία” και πως “είναι σημαντικό να συμμετέχει.

Την επόμενη εβδομάδα (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου) αρκετοί από τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης για το ελληνικό χρέος θα βρεθούν στον Καναδά, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7.

Ωστόσο το χάσμα ανάμεσα σε Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί καθώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προσπαθεί να βρει την καλύτερη απάντηση στο μεγάλο δίλημμα της συμμετοχής του ΔΝΤ ή όχι.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια υπόσχεση της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ προς τους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (Bundestag) ώστε να δεχθούν το τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η Γερμανία δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ταμείου, τότε η Καγκελάριος θα έχει αθετήσει την υπόσχεσή του προς το Κοινοβούλιο.

Απέναντι όμως σε αυτό το ενδεχόμενο, βρίσκεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, κίνηση που πολιτικοί κύκλοι στο Βερολίνο χαρακτηρίζουν ως «πολιτική αυτοκτονία» της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, καθώς το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd), αλλά ενδεχομένως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), θα προβάλουν ισχυρότατες αντιδράσεις.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα ακόμα εμπόδιο στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το «αδελφό κόμμα» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «εκλογικό βατερλό» στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου στο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου η AfD ανεβάζει διαρκώς τα ποσοστά της.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο ενδέχεται να επιλέξει το «μικρότερο κακό», αυτό δηλαδή της αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

πηγή: protothema.gr