Toν Δεκέμβριο του 1962 οι κάτοικοι της πόλης Σεντράλια στην Πενσυλβάνια παρατήρησαν ότι συνέβαιναν περίεργα πράγματα γύρω τους. Οι ντομάτες άρχισαν να φυτρώνουν σε λάθος εποχή. Το χιόνι έλιωσε ξαφνικά. Και αυτό γιατί μια φωτιά άρχισε να καίει υπόγεια την πόλη. Από τότε δεν έσβησε ποτέ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φωτιά μπορεί να συνεχίσει να καίει για περισσότερα από 250 χρόνια.

Η πόλη είχε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα άνθρακα στον κόσμο. Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκαν πολλά ορυχεία για να εξορύξουν τον άνθρακα. Σταδιακά όμως, η ζήτηση μειώθηκε και τα ορυχεία έκλεισαν.
Το 1962 οι κάτοικοι προετοιμάζονταν για μια ετήσια τοπική γιορτή. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να βάλει φωτιά σε μια τεράστια έκταση γεμάτη με σκουπίδια.

Αυτό που δεν ήξεραν όμως, ήταν ότι κάτω από τα σκουπίδια ήταν ένα παλιό ανθρακωρυχείο. Ο άνθρακας άρχισε να καίγεται και η φωτιά εξαπλώθηκε υπόγεια σε όλα τα ανθρακορυχεία της περιοχής.

Αντίθετα με οποιαδήποτε άλλη φωτιά, ο άνθρακας καίγεται σιγά σιγά. Η φωτιά θα συνεχίσει να καίει, όσο θα υπάρχει αρκετή θερμότητα, οξυγόνο και καύσιμα.

Επειδή η φωτιά περιοριζόταν στα υπόγεια τούνελ, οι κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους.
Μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες χημικές ουσίες άρχισαν να αναδύονται στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους. Σε μερικά σημεία η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους μπορεί να άγγιζε τους 180 βαθμούς Κελσίου.

Το έδαφος μαλάκωσε και άνοιγε στα δυο. Το 1981 ο 12χρονος Todd Domboski έπεσε μέσα σε μια καυτή καταβόθρα που δημιουργήθηκε ξαφνικά στην αυλή του σπιτιού του. Το έδαφος υποχώρησε 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Ο μικρός Domboski κατάφερε να πιαστεί από τη ρίζα ενός δέντρου. Άρχισε να φωνάζει βοήθεια και ο ξάδερφός του έσπευσε να τον τραβήξει πάνω.

Το παιδί ήταν καλυμμένο με καυτή λάσπη και οι γιατροί ανέφεραν ότι σώθηκε στο τσακ. Το μονοξείδιο του άνθρακα που αναδυόταν από τη φωτιά θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει.

Οι αρχές προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έριξαν νερό, πηλό, άμμο και πέτρες, αλλά τίποτα δεν πέτυχε.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να εκκενώσει την περιοχή και χρηματοδότησε τους πολίτες για να μετακομίσουν κάπου αλλού.

Η Σεντράλια που κάποτε έσφυζε από ζωή με περισσότερους από 2.500 κατοίκους, μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα με μόλις 6 κατοίκους, που αποφάσισαν να παραμείνουν. Υπάρχουν τρία κατοικημένα σπίτια, ένα νεκροταφείο και μια εκκλησία που χρονολογείται από το 1911.

Απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε πολλά σημεία της πόλης, καθώς πέρα από το επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα που έβγαινε στην επιφάνεια, το έδαφος μπορούσε να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, απαγορεύτηκε και η μετακίνηση με αυτοκίνητο σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, τουρίστες που πηγαίνουν να δουν από κοντά τη «φλεγόμενο» πόλη, αποφάσισαν να μετατρέψουν το δρόμο σε καμβά. Ξεκίνησε με μερικά graffiti και πλέον ο δρόμος σε όλο το μήκος του έχει γεμίσει από ζωγραφιές και φράσεις που σχεδιάζει ο κάθε επισκέπτης.

Αν και έχει απαγορευτεί από τις Αρχές τόσο η πρόσβαση για λόγους ασφάλειας όσο και το graffiti, οι επισκέπτες δεν υπακούουν.

«Όποιος έρχεται και επισκέπτεται το μέρος, θέλει να βάλει το όνομά του ή κάτι που να υποδηλώνει ότι «ήταν και αυτός εδώ» ανέφερε ένας κάτοικος διπλανού δήμου.

Δείτε τον δρόμο με τα graffiti που καταγράφηκε από drone:

Ο δρόμος μετονομάστηκε και πλέον λέγεται «Ο αυτοκινητόδρομος του Graffiti».

Ο σεναριογράφος της ταινίας τρόμου Sillent Hill, Roger Avary, εμπνεύστηκε την ιστορία από την πόλη Σεντράλια. Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: valueforlife.gr