Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δύο κομμάτια, τη ΔΕΠΑ Υποδομές, που θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και το εμπορικό κομμάτι στο οποίο το Δημόσιο θα διατηρήσει το 15%, προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους για την ΔΕΠΑ.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση συμφώνησε να πουλήσει ποσοστό 50,1% των δραστηριοτήτων χονδρικής και λιανικής προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ. Η διαδικασία της πώλησης θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, ενώ το άλλο κομμάτι της ΔΕΠΑ θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, πρόσθεσε.

Στο κομμάτι των υποδομών θα υπάγονται, όπως διευκρίνισε, όλα τα δίκτυα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και υπόλοιπη Ελλάδα) καθώς και τα διεθνή projects, δηλαδή οι μεγάλες επενδύσεις στους αγωγούς ενώ οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο και 35% στα ΕΛΠΕ.

Για τη ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ καλύτερο από τη «μικρή ΔΕΗ», διότι δεν πουλάει το πιο πολύτιμο κομμάτι που έχει η ΔΕΗ από άποψη κερδοφορίας, που είναι τα υδροηλεκτρικά και αποτελούν το επίμαχο θέμα και δεύτερον, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων προέκυψε, εκ των πραγμάτων, με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.