Μοσκοβισί: Η Οδύσσεια της Ελλάδας τελείωσε με το χθεσινό Eurogroup

  Με μια ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο με τίτλο: «Η ελληνική κρίση ή το τέλος της Οδύσσειας» χαιρέτισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  «Ο Οδυσσέας χρειάστηκε σχεδόν 10 χρόνια για να επιστρέψει με ασφάλεια στο θρόνο του, την οικογένειά του και το λαό του. Μια δεκαετία ταξίδια στο άγνωστο, αφημένος στη βούληση των Θεών και στην πορεία των ανέμων, συναντώντας τέρατα, αντιστεκόμενος στον πειρασμό των γοργόνων και –περισσότερο από οτιδήποτε- παλεύοντας με την αποφασιστικότητά του για την επιβίωση. Όπως ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη, η Ελλάδα τελικά φθάνει στον προορισμό της, δέκα χρόνια μετά από την έναρξη μιας μακράς ύφεσης. Μπορεί επιτέλους να αναπνεύσει, κοιτάζοντας πίσω το μονοπάτι στο οποίο έχει ταξιδέψει και να κοιτάξει ξανά το μέλλον με αυτοπεποίθηση», σημειώνει, χαρακτηριστικά, ο Πιερ Μοσκοβισί στο ιστολόγιό του.

  Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, «η 22α Ιουνίου 2018 θα παραμείνει ένα ορόσημο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της ευρωζώνης. Σηματοδοτεί το τέλος μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία έθεσε σε δοκιμασία τη βούληση ενός ολόκληρου λαού και επίσης τη βούληση των Ευρωπαίων να υπερασπιστούν το ευρώ και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Μια κρίση που επιλύθηκε χθες το βράδυ στο Eurogroup με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και με ισχυρές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και των ανθρώπων της».

  Όπως τονίζει ο κ. Μοσκοβισί, «κανείς δεν πίστευε, το Μάιο του 2010, τη διάρκεια ή τη βιαιότητα της κρίσης. Κανείς, ούτε ακόμη και οι Έλληνες, δεν γνώριζαν τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και της διοίκησης και τις μεταρρυθμίσεις που θα ήταν απαραίτητες για να σταθεί η Ελλάδα ξανά στα πόδια της. Κανείς δεν πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι θα δάνειζαν περισσότερα από 240 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με αντάλλαγμα αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είχε φανταστεί τα τέρατα που θα έφερνε αυτή η κρίση και με τα οποία θα έπρεπε να παλέψουμε για πολλά χρόνια».

  «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της Οδύσσειας ήταν το τέρας που λέγεται Grexit! Το πολέμησα με όλη μου τη δύναμη από το 2012, πρώτα ως υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια ως Ευρωπαίος επίτροπος επικεφαλής για την Ελλάδα. Τροφοδοτούμενη από κερδοσκόπους στις αγορές, με την πίεση κάποιων κρατών-μελών και των υπουργών τους σε τρομερές και θανατηφόρες διαπραγματεύσεις, η υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εμφανίστηκε σε κάποιους ως ο απαραίτητος ακρωτηριασμός για να σωθεί η ευρωζώνη, και στη συνέχεια ως τιμωρία εναντίον μιας ελληνικής κυβέρνησης που εξελέγη να σταματήσει τη λιτότητα. Το Grexit είναι έκτοτε, θαμμένο», επισημαίνει ο Πιερ Μοσκοβισί.

  «Η Ελλάδα και η ευρωζώνη βγαίνουν ισχυρότερες σήμερα από αυτή την τρομερή κρίση. Η Ελλάδα έχει πληγεί σκληρά. Πολλές θυσίες έχουν γίνει αποδεκτές, με θάρρος, και πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί, περίπου 450 τα τελευταία τρία χρόνια. Η Ελλάδα τώρα επιστρέφει στην οικονομική ανάπτυξη, τα ελλείμματα έχουν γίνει πλεονάσματα, οι επενδύσεις επιστρέφουν, καθώς και μέρος των νέων, η ανεργία –παραμένει ακόμη δραματικά υψηλή- έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια. Το χρέος είναι υπό έλεγχο και οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα σε μια σταθερή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

  «Ναι, η ελληνική κρίση τελείωσε εδώ, στο Λουξεμβούργο. Μια ιστορική σελίδα γυρίζει για την ευρωζώνη», καταλήγει στην ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.