Ενστάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία προβάλουν σταθερά Ολλανδία και Γαλλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αφήνοντας να εννοηθεί πως το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα.

Μιλώντας στην Ρόδο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως αρχικά το βορειοευρωπαϊκό μέτωπο περιελάμβανε επίσης το Λουξεμβούργο, την Δανία και την Γερμανία, όμως πλέον το δουκάτο, η Κοπεγχάγη και το Βερολίνο έχουν αποσύρει τις «σκληρές αντιρρήσεις» τους.

Προσέθεσε μάλιστα πως ορισμένες από τις πέντε χώρες έχουν «πρόβλημα και για το NATO», όπου η ΠΓΔΜ επιθυμεί να εισέλθει με βάση την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Κοτζιάς δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο οι Βορειοευρωπαίοι αντιτίθενται στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας με τις δύο βαλκανικές χώρες. Παλαιότερα είχαν ακουστεί ενστάσεις λόγω φόβων για ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Ο υπουργός τόνισε πως η ύπαρξη του βορειοευρωπαϊκού μπλοκ αποδεικνύει ότι ουδέποτε έγινε ανταλλαγή του Σκοπιανού με ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας αιχμές εναντίον όποιου προωθεί την ιδέα του quid pro quo (χάρη για χάρη). «Μάλλον άγνοια του τι συμβαίνει στον κόσμο και στην Ευρώπη δείχνει αυτό», ανέφερε.

Κρίσιμες συναντήσεις

Η τοποθέτηση Κοτζιά ήλθε ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα λάβει χώρα την προσεχή Τρίτη, όπου οι εταίροι θα συζητήσουν τις προοπτικές διεύρυνσης της Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια.

Κανονικά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων η χώρα μας εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, όμως ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως η απαρχή της διαπραγμάτευσης ή μη είναι «θεμελιακό ζήτημα» και συνεπώς θα παραστεί ο ίδιος, ακυρώνοντας μάλιστα προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ισπανία.

Υπογράμμισε πως η στάση του βορειοευρωπαϊκού μπλοκ ήταν το αντικείμενο συζητήσεων που βρέθηκε στο επίκεντρο των διμερών επαφών που είχε στην Ρόδο με τον αλβανό ομόλογό του Μπουσάτι.

Το Συμβούλιο της Τρίτης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.