Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Μετά τις καταγγελίες του υποψήφιου προέδρου, Μουχαρέμ Ιντζέ, αλλά και της εφημερίδας Cumhuriyet, βγήκε στο τουρκικό FOX και ο εκπρόσωπος του CHP και αποκάλυψε ότι ενώ το Anadolu λέει ότι έχει ανοιχτεί το 95% των καλπών, από τις 180.000 κάλπες που έχει η Τουρκία, έχουν ανοιχτεί μόνο οι 110.000 και ότι όλα γίνονται, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Ερντογάν κέρδισε και να αποδεχτούν όλοι αυτό το αποτέλεσμα: «Εμείς θα μετράμε μέχρι το πρωί και θα τα πούμε στον δεύτερο γύρο», είπε ο εκπρόσωπος Bülent Tezcan.

πηγή: protothema.gr