Μητσοτάκης: Θα μειώσω την φορολογία στις επιχειρήσεις

  Συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς είχε στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Στην ατζέντα του ήταν η παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος. «Ήταν μία πολύ καλή κουβέντα αυτή με τον κ. Σολτς. Εστίασε περισσότερο στο μέλλον της χώρας και λιγότερο στο παρελθόν. Για εμένα ήταν ευκαιρία να παρουσιάσω το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Για το πώς η χώρα θα μπορέσει να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης που θα εξασφαλίσουν ευημερία στους Έλληνες και δυνατότητα σταθερής χρηματοδότησης στην οικονομία.. Για το πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Για το πως μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

  Για το πως μπορεί να δημιουργήσει πολλές καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Για το πως τα νέα παιδιά, τα οποία έφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα χρόνια της κρίσης, θα επιστρέψουν πίσω. Πως μια διαφορετική φορολογική πολιτική, με μειωμένους φόρους και μειωμένες εισφορές, θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων. Για το πως η χώρα θα γίνει -επιτέλους- ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και θα αξιοποιήσει τα μεγάλα της συγκριτικά πλεονεκτήματα»,σημείωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον γερμανό υπουργό οικονομικών.

  «Παρουσίασα το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΝΔ για πως θα επανέλθει η οικονομία σε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει ευημερία στους Έλληνες και δυνατότητα σταθερής χρηματοδότησης στην οικονομία». Και πρόσθεσε: «Οποια ρύθμιση και αν δώσουμε στο ελληνικό χρέος δεν είναι αρκετή, αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα να μην είναι επαίτης της Ευρώπης, αλλά πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και αυτήν την προοπτική, αυτήν την ελπίδα, την διασφαλίζει σήμερα μόνο η Νέα Δημοκρατία».

  Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στον κ. Σολτς ότι θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, τον προσδιορισμό του κόστους στις εισφορές και τη δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικού προς τις επενδύσεις.

  Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού κράτους.

  Η συζήτηση δεν μπορούσε να μην στραφεί και στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με τον κ. Μητσοτάκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων να σημειώνει ότι, «Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει αξιόπιστο πρόγραμμα, με το οποίο μπορεί να πείσει όχι μόνο τους εταίρους μας αλλά και την επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει προοπτική και κάποιος μπορεί να έρθει να επενδύσει σε αυτή. Αλλά για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό είναι απαραίτητη μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Που όσο πιο σύντομα έρθει τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Όχι μόνο γιατί θα ανακάμψει πιο γρήγορα η οικονομία αλλά για να σταματήσει η δραματική υπονόμευση του δημοκρατικού κεκτημένου, από μια κυβέρνηση που εκτρέπεται κάθε μετά με λόγο παραληρηματικό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

  «Δουλεύουμε 186 μέρες για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, «για να έχουμε υπηρεσίες τύπου Πολάκη στην Υγεία, τύπου Γαβρόγλου στην Παιδεία, τύπου Τόσκα στην Ασφάλεια».

  Οποιος δημοσιονομικός πόρος προκύψει – και δεν θα είναι αμελητέος, πρόσθεσε, θα διατεθεί κατά 80% στην μείωση του χρέους και κατά 20% σε στοχευμένες κοινωνικές παροχές, όπως «στην λελογισμένη αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στην απαρέγκλιτη δέσμευση να μην υπάρχει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών», όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

  Σχετικά με το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι δεν είναι κάτι που θα θέσει σε πρώτο χρόνο, αλλά αργότερα, όταν η κυβέρνησή του θα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της. «Πρώτα θα δείξουμε σοβαρότητα και θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», τόνισε και ανέφερε ότι «η χώρα βγαίνει βαθιά τραυματισμένη από αυτή την περιπέτεια της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και εξακολουθούν να μας συνοδεύουν τα απόνερα από το α εξάμηνο του 2015».

  Κατά τις συναντήσεις που είχε και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και των Φιλελευθέρων κάλεσε τους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι υποδομές μεταφορών.

  Πηγή: iefimerida.gr