Ευχαριστώ το Ευρωκοινοβούλιο για τον ανοιχτό και συνεχή διάλογο καθώς και για την υποστήριξή του στις ομάδες εργασίας και τις συναντήσεις κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μ. Μπορίσoφ, στη σημερινή ομιλία του στην τρέχουσα ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την ολοκλήρωση της Βουλγαρικής Προεδρίας.
Κάνοντας τον απολογισμό της Προεδρίας, ανέφερε ως μεγαλύτερη επιτυχία της τη συνεισφορά της Βουλγαρίας στη καλύτερη προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύτερης γειτνίασης μεταξύ των χωρών της περιοχής, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη, δίχως την ένωση όλων των χωρών της ηπείρου.
«Είμαστε ρεαλιστές. Εργαστήκαμε πολύ για τη συνδεσιμότητα της περιοχής, γιατί οι πολιτικές δηλώσεις είναι σημαντικές, όμως οι πολίτες θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα. Οι διάδρομοι, οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι λιμένες θα δώσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία σε όλα τα Βαλκάνια. Στη Σύνοδο στη Σόφια συμφωνήσαμε σε πρόσθετα κονδύλια για τα ψηφιακά προγράμματα στα Βαλκάνια, για το Erasmus Plus για τους νέους. Υπήρξε ρεαλισμός στις προτεραιότητες.
Υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των πολιτών της Ευρώπης και προσπαθήσαμε να είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές» ήταν τα λόγια του.
Επίσης, σημείωσε πως μεγάλη επιτυχία ήταν και η συνάντηση στη Σόφια, η οποία βοήθησε την Ελλάδα και τα Σκόπια να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας.
«Αυτό είναι μια ιστορική στιγμή και ένα επίτευγμα για το οποίο θα πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι. Και εσείς μας υποστηρίξατε πάρα πολύ» είπε.
Μιλώντας για την μετανάστευση, ο Μ. Μπορίσoφ αναφέρθηκε στη διοργάνωση της Συνόδου της Βάρνας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, όπου οι δύο πλευρές συνομίλησαν και αποκαταστάθηκε ο διάλογος με την Τουρκία.
«Έχουμε μηδενικές μεταναστευτικές πιέσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να αναζητήσει πολιτικές λύσεις και με άλλες χώρες. «Σημειώσαμε μεγάλη επιτυχία στο να βελτιώσουμε το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, το συνοριακό κώδικα και τις θεωρήσεις. Η Επιτροπή έκανε πολλά για το ζήτημα της μετανάστευσης και τη μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μπορίσοφ έκανε αναφορά στον κοινωνικό πυλώνα, την ενεργειακή ένωση, την τραπεζική ένωση, τη ψηφιακή Ευρώπη, την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές 2019, τις στρατιωτικές ικανότητες. «Οι δικές μας επιτυχίες είναι και δικές σας, διότι αν δεν είχαμε συνεργαστεί δεν θα είχαμε πετύχει τίποτα» είπε με την υπόσχεση ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να κοιτάζει στο μέλλον και θα προσπαθήσει να προωθήσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δείξαμε ότι είμαστε ένας πιστός και υπομονετικός εταίρος, ότι πιστεύουμε στη διπλωματία και όχι στην επιβολή βέτο», υπογράμμισε. «Η βουλγαρική Προεδρία είχε το σύνθημα ‘ενωμένοι παραμένουμε ισχυροί’ και τώρα, έξι μήνες αργότερα, μπορούμε να πούμε ότι η ένωση είναι το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε παραδίδοντας τη σκυτάλη στην αυστριακή Προεδρία.
«Kαλή συνέχεια στη συνεργασία του Ευρωκοινοβουλίου με την αυστριακή Προεδρία, καθώς τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πολύπλοκα. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει με την ίδια ορμή και η αυστριακή Προεδρία» ευχήθηκε.