Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Βεργίνα ενάντια στην συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Παρά την βροχόπτωση, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην ιστορική πόλη της Μακεδονίας, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η συγκέντρωση θα ματαιωθεί λόγω της κακοκαιρίας.
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί και τίποτα δεν θα τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, Παντελεήμων, που βρέθηκε στο συλλαλητήριο, όπως και άλλοι ιερείς.
https://www.facebook.com/livemediagr/videos/1812908022121292/
«Η συμφωνία μας προσβάλλει, καθώς μας αναγκάζει να εξηγούμε ποιοι είμαστε. Η συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες είναι επικίνδυνη για την χώρα μας και δεν την δεχόμαστε. Είναι απόλυτη ανάγκη να μην αδρανήσουμε, να μην το αφήσουμε να περάσει, η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει κλείσει οριστικά. Είναι καθήκον να μην την αφήσουμε να κλείσει με αυτούς τους ταπεινωτικούς όρους. Οι βουλευτές πρέπει να καταλάβουν ότι η ευθύνη για την Μακεδονία δεν είναι μόνο συλλογική και κομματική, αλλά προσωπική. Τους καθιστά υπόλογους απέναντι στον λαό που είναι απέναντι και στην ιστορία. Δεν μπορείς να ξεπουλάς την πατρίδα σου για μία θέση, ένα μισθό και μία καρέκλα» προσέθεσε.
Στο συλλαλητήριο έδωσε το «παρών» και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτό του thesstoday.

Οι πολίτες φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ είπαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, για να μην δοθεί σε καμία περίπτωση ο όρος «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.
Αν και αρχικά οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει ότι το συλλαλητήριο δεν θα γίνει λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ωστόσο το πλήθος κόσμου και η βελτίωση του καιρού ήταν οι δύο βασικές αιτίες, που τους έκαναν να αλλάξουν γνώμη.

Σύγχυση λόγω… καιρού

Nωρίς το απόγευμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων είχε ανακοινώσει ότι το συλλαλητήριο θα αναβληθεί, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, ένας εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων για το Σκοπιανό, δημοσίευσε ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, τονίζοντας ότι το συλλαλητήριο τελικά θα διεξαχθεί, μεταφέροντας παράλληλα την πληροφορία ότι η Ομοσπονδία ανακάλεσε την απόφασή της για αναβολή.
Λόγω της σύγχυσης κάποια λεωφορεία είχαν ξεκινήσει ήδη για το συλλαλητήριο, ωστόσο αρκετά ήταν και εκείνα τα οποία ανέβαλαν τα δρομολόγιά τους.
από protothema.gr