Ταϊλάνδη: Απεγκλωβίστηκε το ένατο παιδί

  Τα συνολικά 19 μέλη της ομάδας που θα διεξαγάγει τη διάσωση των τεσσάρων παιδιών και του προπονητή, οι οποίοι παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι μέσα στο δυσπρόσιτο, εν μέρει πλημμυρισμένο σπήλαιο, μπήκαν στο εσωτερικό του, γνωστοποίησε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.
  Σύμφωνα με τον Guardian, παρατηρήθηκε πως ένα ασθενοφόρο, απομακρύνθηκε από την περιοχή του σπηλαίου, αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη διάσωση κάποιου παιδιού ή όλων.
  Η επιχείρηση άρχισε στις 6:08 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Ο συντονιστής σημείωσε μάλιστα πως οι πέντε θα βγουν ταυτόχρονα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο ημέρες, όταν το κάθε παιδί έβγαινε μεμονωμένα.
  Ερωτηθείς ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, εάν οι εναπομείναντες τέσσερις μικροί ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους θα διασωθούν όλοι μαζί απάντησε: «Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως η επιχείρηση ίσως ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα.
  Η επιχείρηση της Δευτέρας διεξήχθη ομαλότερα σε σύγκριση με την Κυριακή και διήρκησε δύο ώρες λιγότερο καθώς οι διασώστες είχαν εξασκηθεί στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.
  Πολλά εξαρτώνται από τον καιρό και το ενδεχόμενο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων. «Εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν ο θεός της βροχής μας βοηθήσει, τότε πιθανόν θα μπορούμε να εργαστούμε ταχέως. Όμως, εάν ο θεός της βροχής δεν βοηθήσει, τότε θα είναι δύσκολο».
  Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-ότσα επισκέφθηκε το σπήλαιο για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, δύο από τα παιδιά που παραμένουν στο σπήλαιο δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση για να διανύσουν την απόσταση των 4 χιλιομέτρων μέχρι την έξοδο.

  Δεν είδαν ακόμα τους γονείς τους

  Tα οκτώ παιδιά που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα επιτραπεί μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι αμέσως.
  Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.
  Πηγή: newpost.gr