Η «καρδιά» της διεθνούς διπλωματίας χτυπά σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να εξελίσσεται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ο Τραμπ εμφανίστηκε με άγριες διαθέσεις στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πως τα κράτη μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Πρώτος «στόχος» του Τραμπ ήταν η Γερμανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα της Μέρκελ είναι μία πλούσια χώρα κι ότι δεν πληρώνει για τις στρατιωτικές δαπάνες τα χρήματα… που θα έπρεπε.
«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας, λόγω του αερίου. Δεν γίνεται εμείς να πληρώνουμε δισεκατομμύρια κι αυτή να δίνει δισεκατομμύρια στους Ρώσους για να παίρνει φυσικό αέριο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να ελέγχει τη Γερμανία και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το Βερολίνο να πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Μόσχα αντί να καλύπτει τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ που το προστατεύει από τη Ρωσία.
Μετά από τη συνάντησή με τον γ.γ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ επέκρινε τα μέλη του μπλοκ που ενέκριναν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Τα βέλη του είχαν στόχο κυρίως την ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

«Η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία. Μετά την κατασκευή ενός νέου αγωγού (Nord Stream 2) περισσότερο από το 70% του φυσικού αερίου θα προμηθεύεται από τη Ρωσία», σημείωσε.

Βερολίνο: Δεν είμαστε όμηροι, έχουμε θέματα με τη Ρωσία

Στον Τραμπ απάντησε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία τόνισε ότι η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής.
«Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία» συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν σε μια εκδήλωση πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους» κατέληξε η Γερμανίδα υπουργός.

Πεδίο κόντρας και η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ

Οι 23 από τις 29 χώρες-μέλη της Συμμαχίας δαπανούν για την άμυνά τους λιγότερο από το 2% επί του ΑΕΠ που προβλέπεται ως κατώτατο όριο. Ο εν λόγω στόχος καθορίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στην Ουαλία το 2014 και θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2024. Έως σήμερα τις υποχρεώσεις τους τηρούν μόνον η Ελλάδα (πρώτη και καλύτερη μετά τις ΗΠΑ), η Πολωνία, η Βρετανία, η Εσθονία και η Ρουμανία, ενώ οι Αμερικανοί ξοδεύουν τα περισσότερα, δαπανώντας 3,61% επί του ΑΕΠ.
Η επίθεση του αμερικανικού προέδρου στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ έχει συσπειρώσει τους συμμάχους στη Συμμαχία.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των ευρωπαϊκών διπλωματικών κύκλων.

«Στόχος του Τραμπ είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις στο ΝΑΤΟ, που εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της Δύσης τα τελευταία 70 χρόνια; Ή απλά θέλει να το καταστρέψει;» αναρωτιούνται οι αναλυτές σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Η επταήμερη περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στη Γηραιά Ήπειρο έχοντας στο πλευρό του την τρίτη του σύζυγο Μελάνια θα συνεχιστεί στη Βρετανία όπου θα μεταβεί το απόγευμα της Πέμπτης. Εκεί εκτός απο την Τερέζα Μέι θα συναντήσει και τη βασίλισσα Ελισάβετ.