Τους 24 φτάνουν οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα που “καταπίνει” από χθες το απόγευμα περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μάτι, Νέος Βουτζάς, Ραφήνα, Πεντέλη) ενώ σε απολογισμό-σοκ για επιπλέον 20 νεκρούς στην περιοχή Αργυρά Ακτή προχώρησε ο αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.
Λίγο πριν τις 3 το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε πως οι επιβεβαιωμένοι νεκροί “αυτή τη στιγμή” ξεπερνούν τους 20. Ωστόσο, φαίνεται πως η λίστα μακραίνει, με τις πληροφορίες να κάνουν τώρα λόγο για 24 νεκρούς. Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Κοκόλης κάνει λόγο για 20 ακόμη νεκρούς σε ταβέρνα στην Αργυρά Ακτή, στο δρόμο που καταλήγει στο Μάτι, ενώ διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις τοποθετεί τον αριθμό αυτό στους 26.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, 102 είναι οι ενήλικες τραυματίες -από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.
“Κάποιοι οικισμοί έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη”, δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, υποστηρίζοντας επίσης ότι η φωτιά δεν αξιολογήθηκε σωστά κατά την έναρξή της. Πάνω από 1000 σπίτια έχουν καταστραφεί, το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι “με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος” και πως “σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο”.
Ανέφερε επίσης ότι “το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι την Τρίτη θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια”.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις που έκανε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου γίνεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων με τον πρωθυπουργό επικεφαλής ομάδας υπουργών, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι “ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις”. Επισήμανε ότι “είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό”.
Τόνισε ότι “από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, επτά καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα”. Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

“Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους” ανέφερε.
Πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από εννέα σκάφη του λιμενικού, δύο του πολεμικού ναυτικού (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, έγινε γνωστό πως μέχρι στιγμής η φρεγάτα “ΕΛΛΗ” έχει περισυλλέξει 72 άτομα από τη θάλασσα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ, αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή.
Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που “σαρώνουν” από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης τόνισε πως είναι σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ έχουν διατεθεί δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά τραυματιών.
Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί για την υποδοχή των πληγέντων 150 κλίνες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Μεγάλος αριθμός ατόμων έχει περισυλλεγεί από παραλίες και μεταφέρονται σε σημεία υποδοχής που έχουν ορισθεί στην περιοχή της Ραφήνας (Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Πνευματικά Κέντρα, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κέντρο Υγείας).

Με λεωφορεία της ΟΣΥ μεταφέρονται οι πληγέντες από το λιμάνι της Ραφήνας

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ξεκίνησαν τα δρομολόγια των λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), που παρέμεναν σε ετοιμότητα στα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων, για τη μεταφορά από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντων από την καταστροφική φωτιά.
Τα λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια προς την πλατεία Συντάγματος ενώ στάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής (λεωφόρος Μαραθώνος-Μεσογείων) σε σημεία που επιθυμούν οι πληγέντες.
Επίσης, σε ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση των πληγέντων βρίσκονται κι άλλα 25 λεωφορεία των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), ενώ στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, παραμένουν δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Μεγάλες καταστροφές – Δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια

Η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες σε περιοχές της ανατολικής Αττικής είναι πρωτοφανής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεκάδες σπίτια έχουν καεί.
Πάντως η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά είναι πλέον βελτιωμένη, καθώς το πύρινο μέτωπο δεν έχει επέκταση, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Ωστόσο, ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 16:57 σε δασική έκταση, στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της μεγάλης έντασης των ανέμων. Η πυρκαγιά έφτασε σε χρόνο ρεκόρ και κατέκαψε δεκάδες σπίτια στον οικισμό Μάτι και συνέχισε έως τη Ραφήνα.
Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η φωτιά ήταν μέσα στην πόλη της Ραφήνας.
Από πιο νωρίς είχε μιλήσει στη δημόσια τηλεόραση για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, κάνοντας λόγο για βιβλική καταστροφή.
Η πυρκαγιά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς.
Νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.
Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού, ενώ λίγη ώρα αργότερα η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε και αυτοκίνητα.
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα, ενώ εκκενώθηκαν και κατασκηνώσεις.
Εν τω μεταξύ, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους, είναι ελεύθερη – εδώ και αρκετές ώρες – η διέλευση των αυτοκινήτων στα διόδια, που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα:

  • Ολόκληρης της Αττικής Οδού (μερικώς από την εκδήλωση της φωτιάς στην Ανατολική Αττική κι από τις 10:30 μ.μ. σε όλο το μήκος)
  • Αφιδνών, Μαλακάσας και Καπανδριτίου από τις 11:00 μ.μ.
  • Αθηνών – Κορίνθου μέχρι το Κιάτο, από τις 3:00 μ.μ.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των επιχειρήσεων.

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε μετά την ενημέρωση που είχε, ενώ έκανε έκανε δις λόγο για “ασύμμετρο φαινόμενο”.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες “να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται”. Επίσης έκανε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.
“Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ανατολική και Δυτική Αττική

Από την πλευρά της, λόγω και της πυρκαγιάς στην Κινέτα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανήματα, κ.ά.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.
από capital.gr