Προσποιούνταν ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ και έκαναν κλοπές σε σπίτια ηλικιωμένων ατόμων. Ο λόγος για τα μέλη μιας οργανωμένης σπείρας που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα και δύο από τα μέλη της συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρισης στην Ημαθία.
Οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 58 και 48 ετών και οι συνεργοί τους τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες κατηγορούνται για συγκρότηση συμμορίας που από τα τέλη Μαρτίου 2018 έως τα μέσα Μαΐου πραγματοποιούσαν κλοπές εις βάρος ηλικιωμένων. Η συνολική τους λεία εκτιμάται στα 80.000 ευρώ.

Πώς δρούσαν τα μέλη της συμμορίας

Τα μέλη της σπείρας προφασίζονταν ηλεκτρολογική βλάβη ή άλλες δικαιολογίες και έμπαιναν στα σπίτια ηλικιωμένων σε περιοχές της Πιερίας, των Σερρών, της Κοζάνης και της Χαλκιδικής. Εκεί αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή αστυνομικούς ή υπαλλήλους του δήμου.
Σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρούσαν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και σε άλλες περιπτώσεις κατάφερναν να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους τα παραδώσουν οι ίδιοι για την ασφαλή φύλαξή τους.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας διέπραξαν δέκα κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων αφαιρώντας συνολικό χρηματικό ποσό πάνω από 74.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 8.500 ευρώ, σύμφωνα με τα θύματα.
Επίσης, εμπλέκονται σε τρεις περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής από οικίες ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας, της Κοζάνης και της Πιερίας.
Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε για σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, συμπεριλαμβάνονται και οι έξι συνεργοί των συλληφθέντων. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών

Με αφορμή την εξιχνίαση των κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων στη Βόρεια Ελλάδα και με στόχο την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών η ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύει συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών και συνιστά:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.