Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Δημήτρης Τσούφης, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Γενιά Νέα Πορεία» του Δήμου Νέας Προποντίδας, με αφορμή το θέμα της αποκομιδής των απορριμάτων.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου

Ο συνδυασμός «Νέα Γενιά Νέα Πορεία», για το δήμο Νέας Προποντίδας αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα του τόπου από την επομένη κιόλας των εκλογών του 2014.
Σε λίγους μήνες από σήμερα θα κληθούμε να δώσουμε μια νέα μάχη για τη διοίκηση του δήμου προβάλλοντας τις προτάσεις μας και το σχεδιασμό μας για κάθε χωριό, κάθε κοινότητα στη Ν. Προποντίδα.
Παράλληλα όμως, όλο αυτό το διάστημα θα κάνουμε γνωστά τα λάθη και τις παραλείψεις της σημερινής διοίκησης που οδήγησαν σε αδιέξοδα πολλές φορές και άφησαν τα προβλήματα να χρονίζουν. Ξεκινώντας από το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως ταρακουνούν και τους πιο ανυποψίαστους.
Με έκπληξη αλλά και απορία είδα να υπάρχει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της 18/7/2018 ότι ακυρώθηκε η υπ’ αριθμ. 378/2018 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. που αφορούσε τη δυνατότητα του δήμου Ν. Προποντίδας, βάση της αρχικής διακήρυξης, για μονομερή παράταση της σύμβασης που υπογράφηκε από την Ένωση Εταιριών αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Στην με αριθμό 875/22.6.2018 απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης το αιτιολογικό μας οδήγησε στις παρακάτω αποκαλύψεις:
Το καλοκαίρι του 2016 το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε  με την 123/2016 πράξη του τη σύμβαση επειδή υπήρχε ο όρος της μονομερούς παράτασης. Προκειμένου λοιπόν να εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο η σύμβαση για να πληρωθούν οι εργολάβοι, ο δήμος έβγαλε το συγκεκριμένο όρο.
Όταν όμως ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παραπάνω αποσιωπήθηκαν και πάρθηκε μια απόφαση ομόφωνη, που βασιζόταν όμως σε ψευδή γεγονότα. Βέβαια παρότι ο δήμος απευθύνθηκε σε γνωστό δικηγόρο Αθηνών για να πάρει ειδική γνωμάτευση εμείς πιστεύουμε ότι και ο δικηγόρος παραπλανήθηκε.
Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι η Πρόεδρος του ΔΣ Πελαγία Ιορδανίδου, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, το έφερε πρώτο θέμα στο ΔΣ προς τιμήν της. Δηλαδή ούτε η ίδια που είναι πρόεδρος του Σώματος δεν γνώριζε το θέμα. Τα ερωτήματα είναι σοβαρά. Ποιος λαμβάνει την αλληλογραφία του δήμου; Ποιος και πότε πρωτοκολλεί; Από ποιόν και πού χρεώνονται τα έγγραφα και μάλιστα τα τόσο σημαντικά;
Στις αρχές Απριλίου του 2018, στην καινούργια δημοπρασία για την αποκομιδή των απορριμμάτων για δύο έτη μόνο κατά τη θερινή περίοδο ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο προσωρινός ανάδοχος ο κ. Ευστράτιος Βλαχάκης. Έπειτα όμως από όσα ειπώθηκαν στο ΔΣ αμέσως μετά το Πάσχα ο ίδιος αποσύρθηκε από έργο ύψους 1.300.000 ευρώ, χάνοντας μάλιστα και το ποσό της εγγυητικής ύψους 28.000 προφασιζόμενος προσωπικούς λόγους, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Και επιπλέον, αντί τόσο ο προαναφερόμενος εργολάβος, όσο και άλλοι συνάδελφοί του να συμμορφωθούν με την 8757/ 22.06.2018 και να διακόψουν την αποκομιδή, αυτοί συνεχίζουν, με άγνωστη συμφωνία, για το πώς θα πληρωθούν αφού δεν υπάρχει σύμβαση. Η κατά πλειοψηφία παραπομπή του θέματος στην Ειδική Επιτροπή κατ άρθρο 152 του Νόμου 3463/06  έχει εμφανή στόχο από την πλευρά του Δημάρχου να κερδηθεί χρόνος μέχρι να γίνει ανακήρυξη του δεύτερου αναδόχου έπειτα από την παραίτηση «βόμβα» από τη δημοπρασία του κ. Βλαχάκη Ευστράτιου.
Για όλα αυτά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις.