Οι πρώτοι συγγενείς θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας να τιμωρηθούν οι αρμόδιοι, καθώς όπως αναφέρουν οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.
Οι μηνυτές στρέφονται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνα, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής Αττικής και κατά παντός άλλου υπευθύνου που με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους.
Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες αιτούνται να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι για κατά συρροή κακουργηματική έκθεση, ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, εμπρησμό δάσους από αμέλεια, σωματικές βλάβες και άλλα αδικήματα τα οποία ενδεχομένως προκύψουν από την έρευνα.

Οι μηνυτές

Η μήνυση φέρει την υπογραφή τριών συγγενών, δυο θυμάτων, οι οποίοι έχασαν τον σύζυγο, πατέρα και τη μητέρα τους και εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Αντώνη Φύσσα.
Η μήνυση ξεπερνά τις 40 σελίδες και σε αυτή γίνεται αναφορά στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Διαπιστώνονται τεράστιες ευθύνες των αρμοδίων, «για τη Βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, όπως ασφαλώς και για τους δυο ως άνω δικούς μας ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμοδίων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κλπ) και για το λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκληση μας παρότι γνωρίζουμε ότι από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθην σχετική πρωτοβουλία αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι πρέπει να υποβάλλουμε κι εμείς την παρούσα έγκληση μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι και να προσέχουμε από την πρώτη στιγμή να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».

Οι τραγικές στιγμές της 23ης Ιουλίου

Η εξιστόρηση των τραγικών στιγμών συγκλονίζει. Ένα εκ των δύο θυμάτων, δυο ημέρες πριν τη φονική πυρκαγιά είχε παντρέψει την 34χρόνη κόρη του. Η οικογένεια παρέμεινε στην εξοχική της κατοικία στον Νέο Βουτζά μέχρι το απόγευμα της 23η Ιουλίου οπότε έχασε την ζωή του ο πατέρας της νύφης, 70χρονος εκπαιδευτικός, αλλά και η επίσης εκπαιδευτικός 73χρονη ενοικιάστρια διαμερίσματος.
Σύμφωνα με τους μηνυτές, κανείς δεν τους παρείχε βοήθεια. «Ούτε από πριν, ούτε και στις στιγμές εκείνες μας είχε πει κάποια αρμόδιος της Περιφέρειας ή του Δήμου ή της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας κατά ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε με ασφάλεια μέρος (είτε παραθαλάσσια, είτε από κάποιο γήπεδο εντός του οικισμού μας)».
Όπως περιγράφει η μηνύτρια και σύζυγος του 70χρονου εκπαιδευτικού «τις ημέρες εκείνες μαζί με το σύζυγο μου φιλοξενούσαμε στο σπίτι μας μια οικογένεια εξ Αμερικής τριών ατόμων λόγω του γάμου της κόρης μας, ο ποιος έγινε στις 21/7/2018 στην Αθήνα. Ενώ βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι μας, όπως και η 73χρονη εκπαιδευτικός στο μισθωμένο διαμέρισμα της στην ίδια οικοδομή, παρατηρήσαμε αρχικά πολλούς καπνούς που κατευθύνονταν προς το σπίτι μας.
Όπως ήταν φυσικό και αυτονόητο άρχισαμε να ανησυχούμε και κλείσαμε τα παράθυρα, τα παντζούρια και τις πόρτες, ενώ αρχίσαμε να μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι μας κάθε είδους ξύλο επίπλων που ήταν στις βεράντες και στους χώρους έξω από το σπίτι μας. Δυστυχώς ο καπνός δε σταμάτησε. Αντιθέτως μεγάλωνε. Είχαμε αρχίσει να μη βλέπουμε και όπως ήταν φυσικό μας κατέλαβε μεγαλύτερος φόβος και μεγαλύτερη ανησυχία και ιδίως για τους ξένους φιλοξενούμενους μας και αποφασίσουμε μαζί με την 73χρονη να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας και να πάμε σε ασφαλέστερο μέρος προς της θάλασσα».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει, μια γειτόνισσα, τούς ενημέρωσε ότι τηλεφώνησε ο σύζυγός της στην πυροσβεστική υπηρεσία και δεν απαντούσε κανείς. Μετά από ώρα πήραν την απάντηση: «Κάντε ό, τι νομίζετε».
Περίπου στις 18.00 της 23ης Ιουλίου, η σύζυγος του 70χρονου μετέφερε τους τρεις φίλους από το εξωτερικό με το αυτοκίνητο και ακολούθησαν την Β’ έξοδο του Νέου Βουτζά προς το Μάτι, εκτιμώντας ότι ήταν ο συντομότερος δρόμος προς τη θάλασσα.
Εντός τριών λεπτών δέχθηκε τηλεφώνημα από τον σύζυγό της, ο οποίος την πληροφόρησε πως λόγω διακοπής ρεύματος δεν μπορούσε να ανοίξει το γκαράζ και να φύγει με το αυτοκίνητο. Εκείνη επιχείρησε να επιστρέψει για να ανοίξει χειροκίνητα το γκαράζ. Δεν κατάφερε άμεσα να φτάσει και ανέμενε νέα του συζύγου της και της μισθώτριας του σπιτιού. Έπειτα από κάποια ώρα, όταν τελικά με τη βοήθεια εθελοντή έφτασε στο σπίτι της, δεν βρήκε κανέναν. Οι ώρες που ακολούθησαν ήταν τραγικές, με τα δυο θύματα να θεωρούνται αγνοούμενοι.
Με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας αποκαλύφθηκε ότι είχαν βρει τραγικό θάνατο 300-400 μέτρα από το σπίτι της οικογένειας στον οικισμό του Νέου Βουτζά.