Ένα νέο ξέσπασμα του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC) έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 36 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαζόμενου στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Από τις 5 Αυγούστου, 43 περιπτώσεις Έμπολα έχουν αναφερθεί κυρίως στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, με άλλες 33 υποθέσεις να υποβάλλονται προς ώρας σε εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό είναι το 10ο ξέσπασμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , το Βόρειο Κίβου είναι από τις πλέον κατοικημένες επαρχίες και αντιμετωπίζει έντονη ανασφάλεια και επιδείνωση ανθρωπιστικών κρίσεων. Υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι και υπάρχει συνεχής ροή προσφύγων στις γειτονικές χώρες, όπως η Ουγκάντα, το Μπουρούντι και η Τανζανία.
Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν έναν εφιάλτη όσο αφορά τον εντοπισμό τις κινήσεις του ιού Έμπολα.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τάιτς Σαζαρέβιτς δήλωσε ότι υπήρξαν «τεράστιες υλικοτεχνικές πιέσεις» που συνέβησαν στην τελευταία εστία στις 24 Ιουλίου, στη δυτική επαρχία Εκατεύρ.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα με μοτοσυκλέτα για να βρουν ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ιό, κάτι που είναι ζωτικό κομμάτι του περιορισμού του.
Οι υπάλληλοι του Κονγκό και ο ΠΟΥ άρχισαν να εμβολιάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για τον θανατηφόρο ιό, στις 8 Αυγούστου.
Περισσότερες από 3.000 δόσεις παραμένουν στο απόθεμα στην πρωτεύουσα Κινσάσα, επιτρέποντας στις αρχές να τις αναπτύξουν γρήγορα στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας στο ανατολικό Κονγκό, μια περιοχή που διογκώνεται με συγκρούσεις για γη και εθνοτική καταγωγή από δεκαετίες πολέμου.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σπεύδουν τώρα να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των ανθρώπων στο ανατολικό τμήμα της χώρας στις 8 Αυγούστου, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.