Τρεις κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων φέτος θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.
Αν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα σταλούν μέσα στις επόμενες 14 ημέρες σε 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο 2019, ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γνωρίζει τα ποσά που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι βάσει των επιβαρύνσεων που επέφεραν οι νέες αντικειμενικές.
Οι άτυχοι που θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος έως και παραπάνω από 200 ευρώ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις.
  • Περίπου 160.001 φορολογούμενοι κατατάσσονται στην επόμενη κατηγορία των επιβαρύνσεων και θα πληρώσουν αυξημένο φόρο από 50 έως και 200 ευρώ σε σχέση με το 2017.
  • Στην τρίτη κατηγορία η αύξηση του φόρου φτάνει έως και τα 50 ευρώ και οι επιβαρύνσεις αυτού του μεγέθους αναμένεται να επηρεάσουν 737.709 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Να σημειωθεί πως για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι το ίδιο με πέρυσι, ενώ μόνο για 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός του θα είναι οριακά μειωμένος, διότι ωφελήθηκαν από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών στις περιοχές τους.