Για την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμά του απευθείας προς τον λαό αν και επέμεινε ότι οι σοβαρές δημογραφικές αλλαγές είναι αυτές που καθιστούν αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις προσπάθησε ταυτόχρονα να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.
Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η ηλικία συνταξιοδότησης για τις γυναίκες θα αυξηθεί κατά πέντε και όχι οκτώ χρόνια, που ήταν η πρόταση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα από τα 55 στα 60 έτη.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης των ανδρών συντάχθηκε με την κυβερνητική πρόταση για αύξηση από τα 60 στα 65 έτη.
«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη απόφαση, παρακαλούμε να το αντιμετωπίσετε με κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικα ο Πούτιν και πρόσθεσε οτι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι «συνταξιοδοτικές παροχές» για όσους δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε να μειωθεί η συντάξιμη ηλικία κατά τρία χρόνια, δίνοντας το δικαίωμα για τις γυναίκες μέχρι τα 37 τους χρόνια και για τους άνδρες έως τα 42.
Το δικαιώμα αυτό έχουν οι εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι ανθρακωρύχοι, αυτοί που εργάζονται σε χημικές βιομηχανίες, θύματα του Τσερνόμπιλ καθώς και αυτοί που ανήκουν σε μικρούς αυτόχθονες πληθυσμούς του Βορρά. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης για όσους απολύουν πολίτες που βρίσκονται σε ηλικία προ-συνταξιοδότησης. Εξήγγειλε επίσης και ένα μέτρο για όσους προετοιμάζονται τώρα να συνταξιοδοτηθούν. Αυτοί θα μπορούν να βγουν έξι μήνες νωρίτερα.
Ο Πούτιν είπε οτι δεν του αρέσει καμία από τις προτεινόμενες επιλογές για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ότι οι Ρώσοι «δεν βλέπουν τίποτα καλό» καθώς δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όπως το σχεδίαζαν. Πρόσθεσε όμως, οτι με τη βοήθεια των προτεινόμενων αλλαγών η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αυξήσει τις συντάξεις κατά χιλιάδες ρούβλια κάθε χρόνο. Προειδοποίησε οτι θα έρθει μία εποχή που το κράτος θα χάσει χρήματα εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές.
«Εχουμε πολλά να κάνουμε… είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου ζωής των Ρώσων είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τη δημοφιλία του Πούτιν ρίχνοντας την στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Επίσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 90% του πληθυσμού τάσσεται κατά των αρχικών προτάσεων και πολιτικοί αντίπαλοι του Πούτιν όπως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχουν επιχειρήσει να το εκμεταλλευτούν διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου.
Οι προτάσεις του προέδρου θα επισημοποιηθούν ως τροπολογίες και θα υποβληθούν στην Κρατική Δούμα στο εγγύς μέλλον. Οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019.
από kathimerini.gr