Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υλοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη δράση «Η τσάντα στο σχολείο», μετά την εφαρμογή της στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2017-18. Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων, η τσάντα των μαθητών/μαθητριών θα παραμένει στο σχολείο από την Παρασκευή έως την Δευτέρα για τουλάχιστον δυο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα.
Επισημαίνεται, ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στην γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με την μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου.
Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών.