Ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε ότι η πολυμερής προσέγγιση δεν έχει χαθεί και ότι πρέπει να διατηρηθεί – είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να διαμορφώσουμε το μέλλον του πλανήτη, με έναν τρόπο που είναι αποδεκτός από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.»

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις δηλώσεις του Προέδρου από το Κοινό Ανακοινωθέν του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες.

Σε μια εποχή πρωτόγνωρων και πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να συνεργάζονται ως θετικές δυνάμεις αλλαγής με σκοπό την προώθηση και την ανανέωση της πλήρους δέσμευσης για την πολυμερή προσέγγιση και για μια βασιζόμενη σε κανόνες παγκόσμια τάξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει τη δέσμευση να ενισχύσει και να προάγει περαιτέρω το πολυμερές σύστημα με έναν αναμορφωμένο ΟΗΕ στο επίκεντρό του.

Βλ. το πλήρες κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέν εδώ.

Ένα ενημερωτικό δελτίο για την εταιρική σχέση ΕΕ – ΗΕ καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Πρόεδρου κ. Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ στο περιθώριο της υπουργικής εβδομάδας της 73ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.