Την κοινή επίσκεψη στη Μέση Ανατολή με στόχο να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου αλλά και επισκέψεις στην Αλβανία και την πΓΔΜ για να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή τους προσέγγιση, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, στο πλαίσιο της τετραμερούς τους συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είπε τα εξής:

«Μόλις τελειώσαμε τη συνάντηση των τεσσάρων βαλκανικών κρατών που είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας πρώτα από όλα για τη σταθεροποίηση της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και οι τέσσερις μαζί να επισκεφτούμε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους βοηθήσουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής τους προσέγγισης.

Συμφωνήσαμε επίσης να κάνουμε κοινό ταξίδι στις αρχές του επόμενου χρόνου στη Μέση Ανατολή, να πάμε σε σειρά κρατών, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος στις επαφές που πραγματοποιεί στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «σήμερα, έχουμε σειρά από διμερείς συναντήσεις, γύρω στις δέκα, με κράτη-μέλη του ΟΗΕ, όπως είναι η Ιορδανία, όπως είναι ο Λίβανος κι ούτω καθεξής. Κι επίσης θα συμμετάσχουμε δραστήρια σε μια Διεθνή Διάσκεψη για το συριακό. Φέτος επεκτείναμε τις συναντήσεις μας με τις περισσότερες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Κάναμε δεκάδες συναντήσεις που δείχνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας και τη διεθνή αναγνώριση που έχει πάρει χάριν και μέσω των πρωτοβουλιών της».

Μετά την τετραμερή, ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου της ΕΕ με θέμα τη Συρία, που διοργάνωσαν οι επίτροποι Φεντερίκα Μογκερίνι και Χρήστος Στυλιανίδης ενώ αργά το απόγευμα θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της ΟΥΝΕΣΚΟ Στρογγυλή Τράπεζα Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Η δύναμη της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του ρατσισμού: το θέμα του αντισημιτισμού».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα και σύντομη συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον ενώ το σημερινό βαρύ πρόγραμμα των διμερών επαφών του στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ περιλαμβάνει συναντήσεις με τους ομολόγους του, του Μαρόκου, Μαυροβουνίου, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιορδανίας, Λιβάνου και της Παλαιστίνης.