Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, μετά από τρεις αναβολές, ξεκινάει η δίκη των Σκουριών στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Μια δίκη καθοριστική τόσο για την ηθική αποκατάσταση και τη δικαίωση των διωκόμενων και των οικογενειών τους, όσο και για την δικαίωση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική συνολικά.

Δε θα ήθελα να αναφερθώ ξανά στο ιστορικό της υπόθεσης, το οποίο έχει συζητηθεί και αναπαραχθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να παραμείνω στην ουσία της πραγματικότητας που βιώνουμε αλλά και στο τι συμβολίζει η αθώωση των συναγωνιστών μας για το μέλλον μας.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν υπό το βάρος των διώξεων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο εδώλιο για τις ιδέες τους και για τη συμμετοχή τους στο κοινό και μη βίαιο αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στον τόπο μας.

Η αθώωση αυτών των ανθρώπων έχει πολλαπλό συμβολισμό. Κατ’ αρχήν μέσα από την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης αντικατοπτρίζεται η ύπαρξη του κράτους δικαίου. Επίσης, διατρανώνεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υπέρτατο αγαθό και ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όλων μας να διαδηλώνουμε και να απαιτούμε τη διατήρηση της ποιότητας του.

Βιώνουμε ήδη τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των περιβαλλοντικών πόρων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσμα του καπιταλισμού δίχως όρια. Αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει περιθώριο να συνεχίσει να υφίσταται, και δεν μπορεί να δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία στη βάση της προσπάθειας της να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον.

Ως μέλος της τοπικής κοινωνίας και ως Βουλευτής θα βρίσκομαι τη Δευτέρα δίπλα στους διωκόμενους συμπολίτες μας, προσδοκώντας την οριστική δικαίωση.

Αυτός ο αγώνας είναι κοινός, ας είμαστε όλοι εκεί!

Κατερίνα Ιγγλέζη
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χαλκιδικής