Η Βόρεια Κορέα δεν θα προχωρήσει στον αφοπλισμό της εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα από τον ΟΗΕ ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας Ρι Γιονγκ Χο, ο οποίος επισήμανε ότι «η συνέχιση των κυρώσεων αυξάνει τη δυσπιστία (της)».

«Εάν δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ, δεν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο θέμα της εθνικής ασφάλειας. Και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε ποτέ να προχωρήσουμε μονομερώς στον αφοπλισμό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η πρόσφατη βελτίωση» στην κορεατική χερσόνησο «δείχνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα είναι ενδεχομένως αποφασιστικής σημασίας». «Η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ πρέπει πρωτίστως να συνεχίσουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» υπογράμμισε.

Μετά τη Σύνοδο του Ιουνίου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, «το αδιέξοδο προέρχεται από τις ΗΠΑ και τη στήριξή τους σε εξαναγκαστικά μέτρα που εξαλείφουν το ενδεχόμενο αποκατάστασης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο κρατών, σημείωσε ο Βορειοκορεάτης υπουργός.

«Ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να μετατρέψει την κορεατική χερσόνησο με μια περιοχή όπου επικρατεί η ειρήνη, ελεύθερη από πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές» τόνισε ο Ρι Γιονγκ Χο.

Επομένως, «πρέπει να απελευθερωθούμε από τον τρόπο σκέψης του παρελθόντος» είπε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας συμπληρώνοντας:

«Έχουμε πολύ περισσότερους λόγους από τις ΗΠΑ να μην έχουμε εμπιστοσύνη».

Υπενθύμισε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ «τερμάτισε τις πυρηνικές δοκιμές και (την εκτόξευση) διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» όπως επίσης «κατέστρεψε πυρηνικές εγκαταστάσεις».