H υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να λήξει η εργασιακή ομηρία ετών για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με εκπροσώπους των συμβασιούχων.

Στη συνάντηση, έγινε σαφές ότι μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για πρώτη φορά μάλιστα, έχουν δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό οι απαραίτητες πιστώσεις για 3.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και να αρθεί η χρόνια αδικία σε βάρος των εργαζομένων.

Οι Υπουργοί κάλεσαν τους εργαζόμενους σε διάλογο και στενή συνεργασία, με γνώμονα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα η νομοθετική ρύθμιση και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτούνται για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ το συντομότερο δυνατό, μέχρι τις αρχές του 2019.

Στην νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη, η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Γ. Γ του Υπουργείου, Κώστας Πουλάκης.

Αλ. Χαρίτσης: Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το «Βοήθεια στο σπίτι» μπαίνει στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους

«Είχαμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Περιγράψαμε τον σχεδιασμό μας, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε την εξαγγελία που έγινε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με τις 3.000 μόνιμες προσλήψεις για αυτό το πολύ σημαντικό Πρόγραμμα. Επισημάναμε στους εργαζόμενους ότι για πρώτη φορά μία εξαγγελία μετατρέπεται σε πράξη.

Αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, στο οποίο εγγράφεται η δημοσιονομική δέσμευση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για αυτές τις 3.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική θετική εξέλιξη, καθώς σταματά αυτό το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι συμβασιούχοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολλοί εκ των οποίων με περισσότερα από 15 χρόνια εργασίας.

Με την συνολική παρέμβαση που έχουμε σχεδιάσει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το «Βοήθεια στο σπίτι» μπαίνει στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Παύει να κυριαρχεί η εργασιακή επισφάλεια και γίνεται ένα Πρόγραμμα με σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας. Μια τομή που ήταν αναγκαία τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το Πρόγραμμα.

Προχωρούμε λοιπόν σε κανονική προκήρυξη για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας και δεν μιλάμε, πλέον, για συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Θα δοθεί βεβαίως ιδιαίτερη βαρύτητα στους εργαζόμενους, με πολυετή προϋπηρεσία στο Πρόγραμμα. Πρέπει να συνεχίσουν οι άνθρωποι που το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, που το έχτισαν όλα αυτά τα χρόνια και το έφτασαν να έχει αυτή την πολύ μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία.

Προχωρούμε σε πολύ συγκεκριμένα βήματα και με σαφές χρονοδιάγραμμα. Μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει στη βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού πρώτα τη συζητήσουμε σε εργαζόμενους, η οποία θα εξασφαλίζει τη δημιουργία αυτών των νέων τριών χιλιάδων οργανικών θέσεων εργασίας. Αυτό λοιπόν θα γίνει με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Στη συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία, Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας ώστε να καθοριστούν και οι όροι της προκήρυξης, η οποία θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ.

Από τη μεριά των εργαζομένων μετά από όλα αυτά τα χρόνια είναι λογικό να υπάρχει καχυποψία σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι και ειδικά όταν μιλάμε για εργαζόμενους οι οποίοι ζουν και εργάζονται τόσα πολλά χρόνια με αυτή την ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Συμβάσεις, μάλιστα, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και πολλές διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Ένα πολυδαίδαλο σύστημα στο οποίο καλούμαστε να δώσουμε επιτέλους λύση και αυτό πράττουμε.

Το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα έγινε. Εξασφαλίστηκαν οι σχετικοί πόροι από τον Κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τρίτες πηγές. Για να διαλύσουμε όμως κάθε καχυποψία διαβεβαιώσαμε τους εκπροσώπους των συμβασιούχων ότι τίποτα δεν θα γίνει εν κρυπτώ. Όλες οι ενέργειες θα γίνουν σε πλήρη συνεννόηση μαζί τους. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία και στις επόμενες συναντήσεις μαζί τους, να τους παρουσιάσουμε τη νομοθετική ρύθμιση και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να κλείσει οριστικά αυτή η πολύ σημαντική εκκρεμότητα.

Ήταν δέσμευση της κυβέρνησής μας, ξεκίνησε να γίνεται πράξη με την δέσμευση των ανάλογων πιστώσεων στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και προχωρούμε με σταθερά βήματα, βάσει του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε αυτό το Πρόγραμμα σε κεντρικό στοιχείο του κοινωνικού κράτους της χώρα μας, διασφαλίζοντας ότι κανένας στο μέλλον δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το εργασιακό καθεστώς της μόνιμης, πλέον, σχέσης εργασίας.

Βασικό μας μέλημα είναι η επιτυχία του προγράμματος, αλλά και η διασφάλιση των εργαζομένων, οι οποίοι τόσα χρόνια δούλεψαν σε αυτό. Να διασφαλίσουμε ότι θα συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν τη γνώση, έχουν την εμπειρία και μπορούν τα επόμενα χρόνια να κάνουν το Πρόγραμμα ακόμη πιο επιτυχημένο».

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο θεσμός «Βοήθεια στο Σπίτι» αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά μέσα στο κοινωνικό μας κράτος

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
«Χαίρομαι πραγματικά που κάνουμε αυτή τη συνάντηση.

Θα μπορούσαμε να έχουμε συναντηθεί και ξεχωριστά, όμως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό που μας βλέπετε από κοινού, για να δούμε ολόκληρο το θέμα. Αλλά και για να σας είναι πιο ξεκάθαρο το ποιο Υπουργείο ασχολείται με τι.

Όπως είπε και ο συνάδελφος υπουργός Εσωτερικών, η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και εκφράστηκε στον ανώτερο βαθμό, από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου μίλησε για 3.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αορίστου χρόνου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Υπάρχει πλέον και το δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο δεν ήταν αυτονόητο πριν.

Αυτή τη στιγμή μπορούμε και κάνουμε αυτό το βήμα, γιατί όπως είπε και ο συνάδελφος Υπουργός Εσωτερικών, έχουμε περάσει στη μετά-μνημόνιο εποχή, άρα πάμε στον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις και έχουμε και το δημοσιονομικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να κάνουμε μια τέτοια ρύθμιση και να προχωρήσουμε.

Θα ήθελα συμπληρωματικά να πω το εξής: Πρώτα από όλα είναι μια κομβική στιγμή για το θεσμό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Δηλαδή, ένα πρόγραμμα σημαντικό που το έχει πραγματικά αγκαλιάσει ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτές τις προσλήψεις, να γίνει ένας μόνιμος θεσμός, να μην είναι ένας θεσμός στο αέρα.

Ο θεσμός αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά μέσα στο κοινωνικό μας κράτος. Αυτό είναι ένα ποιοτικό άλμα για το θεσμό. Και ταυτόχρονα, υπάρχει η δική μας δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση άμεσα. Και θα τη δούμε μαζί αρχικά και στη συνέχεια θα δούμε και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία θα τεθούν θέματα των προσόντων, ούτως ώστε μέσα από εκεί να υπάρχουν και πολύ σοβαρά εχέγγυα ότι θα προσμετρηθεί όλη αυτή η εμπειρία.

Και επειδή γνωρίζω την αγωνία, έχω μιλήσω με ορισμένους από εσάς, δεν θα υπάρχει καμία σχέση με την προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την καθαριότητα.

Και κάτι τελευταίο: Θα παρατείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Γιατί μπορεί κάποια στιγμή μια σύμβαση να λήγει πριν να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ».

από dikaiologitika.gr