Χτες, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών της UNESCO, και ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, εγκαινιάζει το παιδαγωγικό πακέτο για εκπαιδευτικούς «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης» και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Δημιουργεί ευκαιρίες για παιδιά και νέους να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν την αξία της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης – είτε πρόκειται για τη λογοτεχνία, την τέχνη, τα μνημεία ή τη χειροτεχνία και τις παραδόσεις.

Ο Επίτροπος κ. Νάβρατσιτς δήλωσε: «Το σύνθημα μας για το Ευρωπαϊκό Έτος είναι “Η κληρονομιά μας – Το παρελθόν συναντά το μέλλον” – υπάρχει καλύτερος τρόπος να το υποστηρίξουμε αυτό από το να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους να μάθουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά; Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς μας τα μέσα για να το πράξουν.»

Οι εκπαιδευτικοί πόροι που παρουσιάζονται δημιουργήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου να εισάγουν την πολιτιστική κληρονομιά και να συζητούν σχετικά, μέσα αλλά και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας, απευθυνόμενοι σε μαθητές μεταξύ 10 και 15 ετών. Οι διασκεδαστικές και συμμετοχικές δραστηριότητες μας καλούν να προβληματιστούμε πάνω στα εξής ζητήματα: Τι είναι η πολιτιστική κληρονομιά και γιατί είναι σημαντικό να την εκτιμήσουμε και να την διαφυλάξουμε;

Γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινή ακόμη και πέρα από τα εθνικά σύνορα; Το παιδαγωγικό πακέτο είναι διαθέσιμο εδώ σε 24 γλώσσες. Ένα νέο διαδικτυακό παιχνίδι για την πολιτιστική κληρονομιά διατίθεται εδώ. Επίσης, η Επιτροπή δημοσιεύει =την ετήσια έκθεση του δικτύου Eurydice, η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη στις αποδοχές των εκπαιδευτικών το 2016/2017, καθώς και τις διαφορές στις μισθολογικές συνθήκες και στη μισθολογική πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη.