Αυξημένη κατά 22% είναι σήμερα η τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου θέρμανσης ενώ μέρα με την ημέρα η κατάσταση επιδεινώνεται. Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, η διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 2,6% μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή λιανικής θα διαμορφωθεί από τα 1,17 ευρώ έως και τα 1,27 ευρώ ανά λίτρο με τα νοικοκυριά να προετοιμάζονται από τώρα για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Το μόνο κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, είναι τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η περυσινή εμπειρία ήταν αρνητική καθώς το «προαπαιτούμενο» η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης να έχει προηγηθεί της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης, συνετέλεσε ανασταλτικά για τα νοικοκυριά προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές. Αυτό συνέβη πέρυσι με την τιμή λιανικής τον Οκτώβριο του 2017 στα 94-95 λεπτά ανά λίτρο. Έτσι, μπορεί να γίνει αντιληπτό τι θα γίνει φέτος με την τιμή κατά τουλάχιστον 20 λεπτά υψηλότερη.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει για την ύπαρξη υπερπλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή έκτακτου ειδικού μερίσματος. Οι λεπτομέρειες διάθεσης θα καθοριστούν μέσα στον Νοέμβριο καθώς το βασικό κριτήριο είναι να γίνει γνωστό το δημοσιονομικό περιθώριο που θα μπορεί να μοιραστεί ως επίδομα θέρμανσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα χειριστεί η ελληνική πλευρά το θέμα της θέρμανσης και στα πέντε νησιά του Αιγαίου που αναμένεται να χάσουν το «ειδικό καθεστώς ΦΠΑ». Και αυτό διότι η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θα συνθέσει εκρηκτικό μείγμα με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.